Travel Magazine

Cum să călătorești singur

Călătoriile pe cont propriu pot fi intimidante, dar frumoase. În ciuda temerilor, vacanța pe cont propriu îți oferă posibilitatea de să descoperi plăcerea de a face tot ce vrei, unde și când vrei. Bineînțeles, în limita legii. Sună bine, nu? Ajuns pe tărâm străin, amestecă-te în mulțime, învață frazele cheie în limba locală și îmbracă-te conform fashionului local. Pe scurt, bucură-te de toate experiențele pe care ți le oferă călătoriile pe cont propriu. Și, crede-ne, sunt multe.

De ce nu obișnuim să călătorim singuri
Să fim sinceri, cu toții ne ferim să plecăm singuri în vacanță. Motive sunt nenumărate, iar principalul invocat este nostalgia sau sentimentul de singurătate. În vacanță, întâlnești multe cupluri de toate vârstele și multe familii cu copii, iar dacă ești „setat” că vei fi trist, atunci așa va fi. Înainte de a pleca singur în vacanță, gândește-te serios la motivele pentru care nu ai făcut-o până acum. Vei sesiza că sunt prostii. Iată câteva:
Frica de singurătate
Îngrijorarea asupra costului
Stresul de a părăsi serviciul
Simțul datoriei pentru prieteni, soț, copii…

Cei care au călătorit singuri spun că vacanțe le-au permis să experimenteze:
Contemplarea
Dezvoltarea personală
Independența
Lipsa compromisurilor
Propriul orar de masă
Un bilet spre libertate
Inspirație și reevaluare

Călătorește Light – împachetează atât cât poți căra lejer de una singură – de preferință într-un bagaj de mână pentru a minimiza riscul bagajelor pierdute. Lasă acasă bijuteriile scumpe și păstrează-ți calmul. Vei vedea ce bine este să nu ai grija altuia.

Împachetează bagajul ca o stewardesă – ia-ți strictul necesar. Și când spun strict, mă refer la strict. Lucruri de igienă, lenjerie, 2-3 ținute (în funcție de temperatura din destinația aleasă), încălțări adecvate -de preferat comode, fără tocuri exagerate pentru că vei vrea să te plimbi, să experimentezi – cardul, banii, actele și asigură-te că ai roaming pentru a-i putea contacta pe apropiați în caz de nevoie.

Stai la un hostel 
Dacă nu ești student, ideea de a sta într-un hostel îți poate părea neadecvată și nesigură. Dar, ia în considerare asta: multe hosteluri oferă, pe lângă camere studențești, și camere private. Pentru o mică parte din costul unui hotel, poți dormi singur și confortabil într-un pat single sau dublu, în propria ta cameră. Multe hosteluri au spații comune pentru mic dejun, unde oaspeții de toate vârstele stau laolaltă și comunică între ei, mulți fiind tineri, cupluri sau singuri. Imposibil să nu existe socializare și distracție, mai ales când se dă startul jocurilor în grup…

Alege un tur pe jos, cu ghidul – marile orașe au cel puțin o companie care oferă tururi organizate cu ghizi. Este o variantă bună de a te orienta într-un oraș nou, iar un tur de două ore alături de un grup de turiști te va ajuta să uiți de singurătate și să descoperi locurile „must visit” ale destinației.

Rent a car
Ai fi surprins cât de mulți prieteni îți vei face la o pensiune, dacă ai o mașină cu care să străbați atracțiile orașului. E ca în liceu. Vor veni cu idei, se vor interesa unde să mergeți și veți ajunge să petreceți împreună până în zorii zilei. Mașina îți oferă flexibilitate, un atuu pe care și-l doresc mai toți turiștii. Dacă tu îl ai, imposibil să nu-ți faci prieteni. Iar experiențele trăite te vor face să te îndrăgostești de vacanțele solo.

Clubbing? Fă-ți prieteni la greu!
Dacă ești singură, nu înseamnă că nu poți petrece. Alege-ți un club aglomerat și bucură-te de atmosferă. Vei simți nerăbdarea, entuziasmul și dorința de socializare mai mult ca niciodată. Și, crede-ne, aceste sentimente dau dependență. Să nu te mire că vei vrea să experimentezi același lucru și noaptea viitoare. Nu de alta, dar probabilitatea de a-ți face prieteni noi, din diferite zone ale lumii, este destul de mare.

Cumpără un jurnal handmade de calitate
Preferabil, din piele. Scrie zilnic în el toate lucrurile pe care le-ai văzut, toate cluburile în care te-ai distrat și toate nebuniile pe care le-ai făcut. Pe scurt, așterne-ți toate gândurile pe foaie. Te vei simți bine, vei zâmbi de fiecare dată când vei scrie în el și, peste ani, toate rândurile vor fi comori pentru suflet.

Încă nesigur? Gândește-te la asta:
20 de ani de acum vei fi mai dezamăgit de lucrurile pe care nu le-ai făcut, decât de cele pe care le-ai trăit. Așa că renunță la bariere și navighează departe de țărm. Nu face lucruri inconștiente, în rest, trăiește fiecare moment așa cum l-ai visat. Simte aerul libertății. Explorează. Visează. Descoperă.
Gina Rotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *