Travel Magazine

Fântâni spectaculoase din jurul lumii

Vara visăm la plaje și iarna la peisaje de poveste. Însă, ce-ar fi dacă am găsi o cale de mijloc și ne-am bucura pe tot parcursul anului de vacanțe în destinații ale căror peisaje și arhitecturi să ne taie răsuflarea? Astfel am găsit locuri în care curcubeul luminează noaptea, muzica se aude în ton cu mișcările valurilor, iar romantismul plutește efectiv printre mulțimea de oameni venită să admire întregul tablou. Da, te trimitem să vezi câteva dintre cele mai spectaculoase fântâni ale lumii, create de om și sprijinite de natură.

Fantâna Curcubeu Banpo Moonlight (Seul)
Cel mai lung pod fântână din lume, Banpo Moonlight Rainbow Fountain din Seul are 10.000 de LED-uri și 380 de jeturi de apă, care țâșnesc de-a lungul ambelor margini ale podului de 1.140 de metri lungime. Apa este luată direct din Râul Han, iar jeturile consumă 190 de tone de apă pe minut, pe care o aruncă înapoi în râu la 43 de metri de pod, pe orizontală. De asemenea, uneori ele sunt programate să țâșnească în timp cu muzica. Spectacolele au loc zilnic între lunile aprilie și octombrie. Așa că, dacă le-ai ratat anul acesta, fă-ți de pe acum planul. Sentimentul este fantastic.

Fântâna muzicală Lotte World (Busan, Coreea de Sud)
Coreea de Sud este casa celei mai înalte fântâni de interior din întreaga lume. Ea a fost deschisă în 2010 în interiorul Departmentului Store Gwangbok Lotte din Busan. Timp de trei săptămâni, 500.000 de oameni au vizitat piscina pentru a o vedea în funcțiune. Astăzi, ea primește aproximativ 20.000 de vizitatori pe zi și este considerată cea mai mare atracție din Busan. Display-ul hi-tech al acesteia încorporează sunet, lumină și culoare, având 16 de melodii diferite cu muzică de fundal.

Fountain of Wealth (Singapore)
Numită „Cea mai mare fântână din lume” de Guinness World Records în 1998, Fountain of Wealth sau Fântâna Bogăției poate fi găsită în afara centrului de shopping Suntec City Mall din Singapore. Ea acoperă o suprafață de 1.683 de metri pătrați și atinge o înălțime maximă de 13 de metri. În timpul zilei, fântâna este oprită, iar publicul poate colecta banii de pe fundul ei pentru noroc. Seara, aceasta oferă spectacole cu lasere și mesaje personalizate „scrise” în apă.

Fântâna Dubai (Dubai)
La ce să te aștepți de la o fântână construită pe un lac de 30 de acri, aflat în fața celei mai înalte clădiri din lume: Burj Khalifa? Cu cinci inele de jeturi de apă capabile să atingă o înălțime de 50 de etaje, Dubai Fountain este echipată cu 6.600 LED-uri și 25 de proiectoare de culori, care să permită jeturilor de apă să afișeze diferite imagini. Fasciculul de lumină din centrul fântânii poate fi zărit de la 20 de kilometri depărtare, fântâna devenind astfel cel mai luminos punct din Orientul Mijlociu. Întreaga atracție are o lungime de 275 de metri și redă zilnic un spectacol pe coregrafia piesie „Con te partirò” a lui Andrea Bocelli a lui (“Time to Say Goodbye”), printre multe altele.

Jet d’Eau (Lacul Geneva, Elveția)
Fântâna Jet d’Eau aruncă apa la 140 de metri spre cer și este un proiect creat din greșeală. În 1886, a fost construită o stație de hidraulică pentru a asigura fântânile, gospodăriile și fabricile orașului cu apă din Rhone. În timpul lucrărilor, inginerii au fost nevoiți să instaleze o supapă în centrul lacului Geneva, iar aceasta a dus la nașterea Jet d’Eau, devenită astăzi o atracție turistică populară a cărui ventilul a fost mutat mai aproape de țărm.

Stravinsky Fountain (Paris)
Situată în exteriorul Centrului Pompidou din Paris, Fântâna Stravinsky este formată din 16 sculpturi mecaniciste inspirate de lucrările compozitorului Igor Stravinsky. Conceptele specifice ale acestei fântâni sunt cheia muzicală a G, dragoste și moarte, război și sălbăticie. Construită în 1983, aceasta constinue primele fântâni publice construite în Paris, din 1937.

Tap Fountain (Menorca, Spania)
Această fântână ciudată se află în Santa Galdana, pe insula spaniolă Menorca. Această instalație profită de un design nonconformist pentru a crea o iluzie optică. Deși pare că robinetul plutește în aer (mulți crezând că din pricina presiunii), suporturile sunt asunse în jetul de apa care curge de la robinet. Da, un design inovator, dar nu și unic. Există fântâni similare în orașul belgian Ypres și în orașul spaniol Bahia de Cadiz, iar un robinet roz uriaș doar ce a apărut la Hampton Court Flower Show din Londra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *