Travel Magazine

5 Lagoons! Proiectul insulelor plutitoare prinde formă în Maldive

Proiectul insulelor plutitoare 5 Lagoons începe să prindă contur în Maldive. O serie unică de insule plutitoare realizate de om – numită 5 Lagoons Project – a început să ia formă în Maldive, iar aceasta va fi formată din aproape 1.300 de insule, în Oceanul Indian. Insulele plutitoare sunt parte dintr-un proiect la care mulți speră că va fi soluția la criza iminentă de mediu cu care insulele ar putea confrunta în următorii 50 de ani. Datorită schimbărilor climatice și a prognozei de creștere a nivelului mării, Maldive – care sunt acum la doar un metru și jumătate deasupra nivelului mării – ar putea fi complet scufundată într-o zi.

Vile de 10 milioane dolari
Proiectul este o colaborare între guvernul Maldive și Dutch Docklands, o firmă cu bazele în Olanda, specializată în construcția unei game largi de proiecte, de la închisori plutitoare, la complexele și casele de conferințe și chiar la hoteluri plutitoare. Proiectul 5 Lagoons – care se întinde pe 74 de milioane de metri patrăți – va include: un proiect de insulă privată cu vile de 10 milioane dolari; un teren de golf plutitor cu 18 găuri și cu un tunel submarin; un complex de conferințe și un hotel; 185 de case de un milion de dolari construite la malul mării și conectate de-a lungul unui chei în formă de floare, precum și o insulă plutitoare separată, cu case pentru locuitorii capitalei Maldivelor.

Noi locuințe pentru populație
Finanțat din capital privat, proiectul este o colaborare între guvernul Insulelor Maldive și firma Dutch Docklands. Paul van de Camp, directorul executiv al Dutch Docklands și compania sa au lucrat timp de doi ani cu guvernul Maldivelor pentru realizarea planului construcției. Cheia înțelegerii a fost să permită străinilor să devină proprietari ai viitoarelor vile high-end. În schimb, compania lui Paul van de Camp ar construi o insulă plutitoare separata cu locuințe pentru cea mai mare parte a populației țării.

Case ancorate pe fundul mării
Toate acestea for fi realizate în scopul de a proteja resursele naturale ale insulei și ale mediului înconjurător, spune Van de Camp. Insulele plutitoare nu vor afecta și nici nu vor atinge recifurile și paturile de corali care înconjoară insula. De asemenea, acestea nu va afecta nici cealaltă viață marină din Oceanul Indian, care înconjoară Maldive. „Maldive constituie cel mai mare mediul marin protejat din lume”, a declarat Paul van de Camp. Guvernul este foarte precaut cu privire la tot ce poate aduce prejudicii vieții acvatice, mediului și turismului.

Insulele plutitoare vor fi ancorate pe fundul mării, folosindu-se cabluri sau grămezi telescopice de acostare. Acestea vor fi stabile chiar și în vreme de furtună, spune compania constructoare. Unul dintre motivele pentru care designerii au decis să construiască un număr de mici insule în loc de câteva insule mari a fost să minimalizeze orice deteriorare a fundului mării și a vieții marine.

Gina Rotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *