Travel Magazine

5 moduri în care-ţi poţi distruge vacanţa

O vacanţă poate fi revigorantă, captivantă şi, de ce nu, fascinantă. În urma ei, poţi rămâne cu nostalgia zilelor de distracţie, a oamenilor pe care i-ai întâlnit şi a gusturilor pe care le-ai simţit sau… cu nimic. Depinde doar de tine ca vacanţa să fie cea mai frumoasă experienţă a anului sau o simplă perioadă, în urma căreia nu rămâi cu multe de povestit. Greu de grezut, dar există numeroase moduri în care îţi poţi distruge vacanţa. Şi, culmea, sunt cât se poate de comune. Sigur le vei recunoaşte şi tu!

1. Prea mult internet
Suntem dependenţi de internet. Îl folosim pe tabletă, pe telefoane, în drum spre casă şi chiar în vacanţe! Nu contează dacă e scump sau nu, plătim cât ne cere hotelierul ca să avem acces la internet. Şi, culmea, nu facem afaceri, ci doar ne întreţinem cu prietenii. Nu spunem să nu-ţi uploadezi poze pe Facebook, ci doar să o faci cu moderaţie. Vorba aceea, peisajele trebuie trăite şi admirate, nu fotografiate doar ca să te mândreşti cu ele în faţa altora!

Internetul este una dintre cele mai simple metode de a-ţi pierde timpul. Da, îţi oferă miliarde de informaţii care-ţi uşurează căutările în vacanţe, însă lasă loc şi spontaneităţii. Renunţă la îndrumările altora şi profită de posibilităţile găsite la faţa locului. N-ai de unde să ştii cum dai peste o altfel de patiserie sau peste un grup de excursionişti aventurieri cu care poţi descoperi lucruri pe care nici „internetul” nu le ştie. Şi asta o poţi face ieşind doar din limitele “all inclusive-ului” şi ridicând capul din ecranul smartphone-ului.

2. Comoditatea
Imaginează-te în Franţa. Sau în Italia. Acum, imaginează-te vorbind engleza! A cam dispărut plăcerea, nu? În orice colţ de lume te-ai afla, engleza e la putere! Da, vei spune că este singura modalitate de a te înţelege cu localnicii, însă, ce-ar fi să faci un efort şi să te bucuri cu adevărat de vacanţă? Nu degeaba optezi pentru o anumită destinaţie! Dacă nu-i America, ia-ţi un dicţionar şi încearcă să te familiarizezi cu limba zonală. Va fi mai greu, dar şi mult mai distractiv. În plus, poţi apela oricând la comunicarea nonverbală. Vei primi numai zâmbete din partea localnicilor. Garantat.

3. Barurile internaţionale
Cunoşti fraza „hai să mergem într-un bar” şi, cu siguranţă, ştii că barul este aproape întotdeauna unul internaţional. Probabil, ştii şi că nu vei experimenta nimic nou! Vei întâlni străini care, din nou, vorbesc engleza, vei gusta băuturi deja cunoscute şi, inevitabil, va interveni plictiseala. Scopul unei vacanţe nu este să te simţi ca acasă. Caută să obţii familiaritate, într-un loc care-ţi pare uitat de lume, cu doar un barman şi şase scaune. Îţi garantez o altfel de experienţă, mai frumoasă şi mult mai interesantă.

4. Băutura
Cel mai stupid lucru pe care l-am auzit (probabil şi tu): „A fost tare aseară! M-am îmbătat! Nici nu ştiu ce-am făcut toată noaptea.” Iar toată distracţia ţi se va reda, probabil, prin pozele făcute de vreun prieten şi uploadate pe Facebook. Şi-atunci, de ce mai pleci în vacanţă? Poţi avea o seară „tare” chiar şi în propria locuinţă, căci tot nu-ţi vei aminti nimic! Cât despre momentele jenante, s-ar putea să te urmărească multă vreme de la întoarcerea acasă, mai ales că internetul nu uită. E ca o băbuţă ce stă pe marginea drumului şi duce bârfa din „gură-n gură”. Aşa că, gândeşte-te dacă într-adevăr asta înţelegi tu prin vacanţă.

5. Teama
În timp ce unii nu ies din sfaturile ghizilor, alţii le ignoră în totalitate, crezând că vacanţa va fi mai frumoasă aşa. Nu e bine să cazi în extreme şi nici să laşi pe cineva să-ţi facă programul. Poate doar în circuite :). Însă, şi atunci e discutabil. Nu-ţi fie teamă să îţi închiriezi o maşină şi să vizitezi destinaţia cu harta în mână. Ascultă ce spun alţii şi alege-ţi doar lucrurile pe care vrei tu să le vezi/încerci, chiar dacă ele sunt catalogate drept bune sau proaste. Trăieşte-ţi vacanţa prin propria perspectivă, nu prin ochii altora.

Toţi vrem ca vacanţa noastră să fie unică, aşa că fă-o unică. Schimbă lucrurile din când în când. Fă-ţi propriile planuri şi, uneori, mergi la risc. Chiar şi un lucru făcut greşit, dar venit din propria iniţiativă, îţi aduce amintiri memorabile!

Gina Rotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *