Destinatii India

Agra – Taj Mahal

Numerosi globetroteri, intalnindu-se serile intr-un bar, pe Khao San Road-ul din Bangkok, in Thamel-ul din Kathmandu sau in Tsim Sha Tsui – cartierul turistic din Hong Kong sau chiar in mijlocul Anzilor la Cuzco, pe plajele din Belize sau pufaind o shisha langa Piramide sau pe malul Bosforului, isi deapana amintirile de calatorie – unde e cool si unde sucks… si daca multe locuri pot fi controversate, unul singur are parte de o apreciere unanima – Taj Mahal, superba cladire din Agra.

Taj Mahal este un monument unic, incredibil. A fost construit in secolul XVII de catre Shah Jahan, imparatul mogul al Indiei si este de fapt un mormant pentru sotia sa Mumtaz. Povestea spune ca Shah Jahan a fost indragostit de sotia sa Mumtaz cu care s-a casatorit cand ea avea 17 ani. In cei 17 ani de casnicie, ea a nascut de nu mai putin de 16 ori, iar la ultima nastere, probabil epuizata de atatea nasteri – conditiile sanitare din acei ani nu erau prea moderne chiar si pentru un imparat de puterea si bogatia lui Shah Jahan – a murit. La auzul stirii, Shah Jahan a avut un soc – contemporanii spun ca desi avea parul negru ca pana corbului, intr-un minut dupa aflarea stirii a albit pe loc. Zeci de zile, Shah Jahan a ramas inchis in casa, jelindu-si sotia si apoi s-a hotarat sa construiasca cel mai frumos mormant din lume, un adevarat templu al iubirii lui pentru Mumtaz, Taj Mahal-ul.

Este de neconceput sa treci prin India, mai precis prin capitala New Delhi si sa nu dai o fuga la Agra, oras situat la mai bine de 100 km de Delhi, dar legat de acesta prin unica autostrada din subcontinent, precum si de trenuri frecvente. Trebuie sa spun ca Agra, ca oras, este de evitat – este poate unul dintre cele mai urate si murdare orase pe care le-am vazut vreodata, dar adaposteste aceasta minune a lumii… unii compara Taj Mahal-ul cu un diamant pretios aflat in caldarea cu gunoi, dar, repet nu se poate rata o astfel de vizita.

Multi vad Taj Mahal-ul in viteza, printr-un one-day trip de la Delhi. Nu recomand. Dormiti o noapte in Agra, intr-un colt al Agrai se afla marile hoteluri – Sheraton, Taj, Oberoi, etc. Aici veti avea parte de tot luxul si de toate conditiile de 5 stele. In plus, aceasta zona de hoteluri de lux se afla relativ aproape de Taj Mahal – de pe terasele unora dintre ele, chiar il puteti vedea in zare.

Inainte de planificare, interesati-va cand este inchis Taj Mahal-ul, o data pe saptamana este inchis, iar aceasta data nu este fixa – in general e lunea, dar poate fi si sambata. Odata pe luna, intrarea este gratuita si de asemenea e bine sa evitati aceasta zi – sunt mii de turisti si localnici indieni care vin sa vada aceasta minune a lumii, practic nu poti umbla pe aleile Taj Mahal-ului. In plus, evitati anotimpul ploios care este vara – din iunie pana in septembrie, musonul se abate asupra Indiei cu ploi diluviene… Taj Mahal-ul trebuie vazut pe soare!

Taj Mahal-ul nu trebuie vazut, ci simtit… e bine sa-l vedeti in diverse momente ale zilei, deoarece culoarea marmurei se schimba in functie de soare – dimineata, la rasarit, este rosiatica, apoi devine alb stralucitoare, in anumite momente ale zilei este de aur, iar seara, in mod rapid, se converteste la rosu si apoi in albastru. Parcul de langa Taj Mahal este mult mai mare… aici mai scapati de numarul imens de mare de turisti si va puteti plimba in voie, luand o gura de aer curat intr-o tara poluata… in plus jocul de culori al Taj Mahal-ului vazut printre crengile de copaci devine un spectacol pe cinste.

Puteti sa intrati in mausoleum… pentru a urca pe platforma mausoleului strajuita de doua moschei, trebuie fie sa va descaltati, fie sa primiti niste botosei – ca la Peles! Desi interiorul nu este la fel de spectaculos ca exteriorul, merita vazut – puteti observa superbele arabescuri arhitecturale, perle incastrate in perete, dar si sa vedeti mormantul celor doi indragostiti.

Se spune ca Shah Jahan avea in plan sa-si construiasca un mausoleu identic, dar din marmura neagra… cred ca daca l-ar fi construit, complexul nu ar fi avut egal in intreaga lume. Din pacate pentru arhitectura si pentru turistii de azi, el nu a mai apucat… Distrus de moartea lui Mumtaz, canalizandu-si toate eforturile proprii si resursele bugetului pentru construirea Taj Mahal-ului, tara a inceput sa decada intr-o criza economica fara precedent… iar fiul sau a intervenit si a preluat puterea printr-o lovitura de stat. Noroc ca Taj Mahal-ul fusese deja gata… iar Shah Jahan a intrat in istorie nu ca un distrugator al economiei Imperiului Marilor Moguli, ci ca ctitor al Taj Mahal-ului!

Cezar Dumitru

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *