News

Grecia nu grăbeşte repatrierea statuilor Parthenonului

Guvernul grec nu intenţionează pe moment să acţioneze legal împotriva Marii Britanii pentru a-şi recâştiga statuile din marmură ale Parthenonului, spune ministrul Culturii, Kostas Tasoulas, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută recent la Muzeul Acropole. La ora actuală, „cariatidă lipsă” din Erechtheion stă singură, expusă la British Museum. Ministrul culturii a declarat că guvernul preferă să „epuizeze” mai întâi toate posibilitățile alături de UNESCO, care s-a oferit să gestioneze disputa culturală dintre Grecia şi Marea Britanie, pe post de intermediar.

Drepturile bunurilor culturale
Conferinţă de presă a avut loc în 15 octombrie, în paralel cu vizita unei echipe de avocaţi internaţionali. Avocaţii au sosit în Grecia pentru o întâlnire cu oficiali guvernamentali, inclusiv cu prim-ministrul Antonis Samaras, dar şi pentru a oferi consiliere în încercarea ţării de a înapoia Atenei sculpturile Parthenonului. Avocaţii Geoffrey Robertson QC şi Amal Alamuddin Clooney (un avocat al drepturilor omului şi soţia actorului american George Clooney), angajaţi ai firmei de avocatură „Doughty Street Chambers din Londra, şi Noman Palmer, un specialist QC în drepturile bunurilor culturale, au fost în Atena în perioada 13 şi 16 octombrie.

Nicio mişcare legală din partea Greciei
Potrivit presei din Grecia, în cadrul conferinţei nu au fost oferite prea multe detalii privind întâlnirea dintre avocaţi şi guvernanţi. Un jurnalist grec a întrebat dacă guvernul a planificat cumva angajarea celor trei avocaţi, iar răspunsul a dat de înţeles că Grecia nu a făcut încă nicio mişcare legală în sensul recuperării statuilor. Ministrul culturii din Grecia a declarat că nu s-a făcut niciun acord financiar cu niciunul dintre cei trei avocaţi şi că aceştia au vizitat Atena vrând să ia parte la o „întâlnire de explorare”. Într-o declaraţie separată, Kostas Tsoulas a precizat că Grecia salută fiecare sugestie, fiecare idee şi fiecare sprijin oferit pentru readucerea statuetelor Parthenon în Grecia. „Mai ales atunci când vine vorba de personalităţi internaţionale”, a spus el.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × three =