News

Grecia vrea sa creasca TVA-ul cu 18% la hoteluri si restaurante

Grecia se pregateste sa loveasca turistii tarii cu TVA de 18%, la hoteluri si restaurante. Planul Greciei de a percepe turiștilor un impozit de 18 % la hoteluri și restaurante, în speranța de a revitalizarea economia tarii, a fost descris de operatorii de turism drept o idee cu urmari „catastrofale”. Aceasta taxa ar duce la cresterea notei de plata la restaurante cu 5%, iar la camerele de hotel costurile s-ar tripla fata de nivelul actual de 6.5%.

Majorarea afecteaza si pretul pachetul turistic
De la aflarea acestei majorari, agentiile de turism au inceput sa se ingrijoreze in privinta numarului de turisti care vor renunta la vacantele in Grecia in favoarea altor destinatii. Nu de alta, dar pana la ora actuala, Grecia este una dintre cele mai accesibile destinatii de vacanta. Marind impozitele, un pachet turistic aici ar putea ajunge sa coste aproape la fel ca un pachet turistic in Turcia, Spania si chiar Italia. Lucru care ar duce, inevitabil, la pierderea multor vizitatori.

TVA ideal de 8%
Un purtator de cuvant al Confederației de Turism a Greciei a declarat: „Am înțeles nevoia guvernului nostru pentru a încheia o afacere cu creditorii țării și suntem mai mult decât gata să sprijinim economia greacă în toate modurile posibile. Cu toate acestea, în măsura în care este necesara o restructurare si de a simplifica cotele de TVA în Grecia, rata de TVA pentru servicii hoteliere și de restaurant ar trebui, în mod ideal, să fie stabilite la un nivel uniform de 8% sau chiar mai mici, in scopul ca tara noastra sa ramana in continuare competitiva pe piata turismului, dar sa si poata compensa costurile extrem de ridicate ale imprumutului.”

Turisti mai putini
„Tinand cont ca peste 70% din pachete de vacanta din Grecia au fost deja vândute cu nivelul actual de TVA, o creștere în mijlocul sezonului ar prezenta dificultăți enorme, intrucat ar obliga întreprinderile fie sa suporte costurile suplimentare, fie sa taxeze turistii care si-au platit deja integral pachetul.” Ca urmare a crizei financiare din 2008, numarul turistilor veniti in Grecia a scazut brusc, de la peste 16 milioane in 2007, la 14.9 milioane in 2008.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − three =