Travel Magazine

Guvernul britanic nu are nicio intenție să returneze sculpturile Partenonului

Acropole_Athens

Parthenonul, ridicat în urmă cu mai bine de 2500 de ani pe acropola Atenei, dedicat zeiței Atena, a avut serios de suferit de-a lungul secolelor, ajungând spre sfârșitul stăpânirii otomane într-o stare jalnică.

Nu a fost greu pentru ambasadorul britanic pe lângă Imperiul Otoman să obțină aprobarea mutării a mare parte din frescele din marmură rămase printre ruinele templului și nu numai. Asta se întâmpla între 1801 și 1812, la inițiativa și sub îndrumarea lui Thomas Bruce, al șaptelea duce de Elgin, ambasadorul amintit. Sculpturile au fost apoi achiziționate de guvernul britanic și expuse la British Museum în 1817.

Bineînțeles că statul grec a solicitat permanent returnarea operelor de artă, considerând ilegală înstrăinarea lor.

De curând, mass media insulară a intrat în posesia unui document ce aparține  secretarului pentru cultură din Marea Britanie, Oliver Dowden care susține că nu are „nicio intenție de a scoate obiecte controversate din circuitul public”,  muzeele și galeriile finanțate de guvern riscând să piardă sprijinul contribuabililor dacă returnează celebrele artefacte.

British Museum continuă să afirme că „în schimb, va căuta acolo unde este cazul să le contextualizeze sau să le reinterpreteze într-un mod care să permită publicului să învețe despre ele în întregime”.

În scrisoarea trimisă mai multor instituții culturale și muzee din Marea Britanie, Dowden continuă să menționeze că „în calitate de organisme finanțate din fonduri publice, nu ar trebui să întreprindeți acțiuni motivate de activism sau politică. Sprijinul semnificativ pe care îl primiți de la contribuabili este o recunoaștere a rolului cultural important pe care îl jucați pentru întreaga țară. ”

Dowden a spus că este „deosebit de important” ca instituțiile să „continue să acționeze imparțial”.
Răspunsul pare să se fi găsit pe versoul unei scrisori trimise prim-ministrului britanic Boris Johnson de către 18 congresmeni americani care cereau Londrei să deschidă discuții „cu seriozitate” asupra sculpturilor din British Museum.

Ca parte a acțiunilor guvernului grec de sensibilizare internațională cu privire la această problemă, ministrul culturii, Lina Mendoni, a solicitat sprijinul congresmanilor americani.

„Astăzi vă scriem în calitate de membri ai grupului Congresului pe probleme elene pentru a îndemna guvernul dvs. să negocieze cu guvernul grec cu seriozitate cu privire la întoarcerea Marmurelor Partenonului în Grecia”, au spus aceștia în scrisoare.

„Rămânem recunoscători pentru eforturile și bunăvoința dvs. în sprijinul relației istorice speciale dintre Regatul Unit și Statele Unite și așteptăm cu nerăbdare consolidarea acestei relații prin rezolvarea unor probleme precum aceasta”.

Mendoni a spus că acțiunea întreprinsă de Congresul SUA a avut o mare importanță politică, în special în acest moment, înainte de sărbătorile bicentenare, care comemorează războiul de independență din Grecia din 1821. Grecia a solicitat oficial întoarcerea temporară a sculpturilor Partenonului la Atena, pentru bicentenar. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *