China Destinatii

Hong Kong, intre capitalism si comunism…

Zeci de ani a fost capitala Estului, punctul de confluenta dintre lume si imensa China. Zeci de ani, tot ce se producea in China se vindea in afara sub label propriu. Zeci de ani, a fost „final frontier” pentru Imperiul Britanic. Din 1997, face parte din Republica Populara Chineza, dar sub un regim special garantat pentru 50 de ani. Bine ati venit la Hong Kong!!!

Orasul este un spectacol. Multe orase se pozitioneaza ca locul unde Vestul intalneste Estul, dar personal cred ca orasul care merita acest epitet este numai Hong Kong-ul… Spre deosebire de alte orase asiatice care parca vor sa asaneze orice inseamna culoare locala, Hong Kong-ul ofera un mix perfect de modernism, colonialism britanic si culoare asiatica. Vreti sa experimentati? Luati celebrul Star Ferry si veti fi impresionati de panorama zgarie norilor super stralucitori. Ajungeti in Central? Inconjurate de mastodontii de otel si sticla, gasesti cladiri tipic britanice. Iei metroul inapoi? Du-te la piata de noapte – langa ea, vei gasi piata de alimente, de unde poti cumpara fructe exotice si serpi pentru supa.

Inainte de a ne avanta in oras, putina perspectiva geografica nu strica. Hong Kong-ul este format dintr-o zona peninsulara (numita Kowloon) si mai multe insule, dintre care cea mai importanta este insula Hong Kong. Zona ultramoderna cu zgarie nori se afla in Hong Kong, pe insula, in timp ce in Kowloon se afla zona comerciala, dar si centrul turistic al teritoriului, in zona Tsim Sha Tsui. Aceasta zona este numita si Golden Mile, datorita preturilor fabuloase a terenurilor de aici, cele mai ridicate din lume (o tranzactie recenta a batut recordul precedent stabilit de Tokyo). In curand, Tsim Sha Tsui va deveni o zona dominata de zgarie nori – la fel ca si insula propriu-zisa. Pana acum construirea cladirilor inalte nu era permisa datorita aeroportului Kai Tak aflat in mijlocul Kowloon-ului, dar deschiderea noului aeroport nu numai ca a inchis “cel mai periculos aeroport din lume” pe care Jumbo Jet-urile erau obligate sa aterizeze in curba, dar a deschis oportunitatea dezvoltarii imobiliare.

Dar sa revenim la ce poti face in Hong Kong. In primul rand trebuie sa te plimbi… peisajul citadin este incredibil, asa ca merita sa cauti acele puncte de unde ai o panorama deosebita – una este „the Avenue of Stars” – o promenada deschisa pe malul canalului care separa Kowloon de Hong Kong unde, exact ca la Hollywood, gasesti urmele palmelor starurilor filmelor hong kong-eze incastrate in piatra. Daca nu esti un fan al filmelor din Hong Kong, nu o sa recunosti pe aproape nimeni exceptand pe Jackie Chan si mai ales statuia lui Bruce Lee, dar oricum e un loc interesant. Nu rata spectacolul de lumina si sunet de la ora 20:00, cand toti zgarie norii din insula produc un impresionant show de lasere.

Al doilea „view point” legendar este pe varful Victoria. Dominand insula, poti ajunge aici cu celebrul funicular in care James Bond s-a batut cu spionii sovietici. Vino atat ziua, cat si noaptea. E superb. Si in plus, funicularul te aduce direct intr-un mall plin cu de toate – inclusiv un restaurant european!

Despre cazare, nu te astepta la camere imense – chiar si cele mai somptuoase hoteluri au camere mult mai mici decat media mondiala. Motivul este simplu – lipsa de spatiu, aici fiecare centimetru patrat este folosit la maximum (benzinariile din insula se afla in parterurile blocurilor!). Dar, chiar si asa, cele mai bune hoteluri se afla in jurul canalului, camerele avand niste panorame impresionante. Daca vrei insa sa gusti din atmosfera de „belle epoque” nu rata hotelul Peninsula. Asa cum este Raffles in Singapore sau Oriental-ul in Bangkok, Peninsula este „the hotel” in Hong Kong. Primind oaspeti de seama din 1928, Peninsula a fost denumita „The Grand Dame of Far East” si continua sa uimeasca prin stil si eleganta. Asta nu inseamna ca clientii nu se vor bucura de cele mai recente inovatii tehnologice din industria ospitalitatii.

O vizita la Hong Kong nu poate fi insa completa fara a trezi copilul din noi… Pe insula Lantau, acolo unde a fost construit noul aeroport, s-a deschis de cativa ani un DisneyLand… Daca ajungeti acolo, transmiteti salutarile mele lui Mickey Mouse!

Cezar Dumitru

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + six =