Travel Magazine

IATA: 2017 vine cu profituri mari pentru companiile aeriane

IATA 2017 vine cu profituri mari pentru companiile aeriane

Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) a anunțat recent că se așteaptă ca, la nivel mondial, industria transportului aerian să înregistreze în 2017 un profit net de 29.8 miliarde $! Cum veniturile totale prognozate sunt de 736 miliarde $, profitul net înseamnă 4.1 la sută. Dacă această prognoză de adeverește, 2017 va fi al treilea an consecutiv (și al treilea an din istoria industriei) în care companiile aeriene vor avea o rentabilitate a capitalului investit (7.9 la sută), mai mare decât costul mediu ponderat al capitalului (6.9 la sută).

Rezultate neașteptat de bune

„Companiile aeriene continuă să ofere rezultate neașteptat de bune … Chiar dacă condițiile în 2017 vor fi mai dificile, din cauza creșterii prețului petrolului, vom vedea industria câștigând 29.800.000.000 ”, a declarat Alexandre de Juniac, CEO și director general al IATA. Pentru 2016, IATA a estimat o scădere a profitabilității industriei companiei aeriene la 35.600.000.000 $ (de la 39.400.000.000 $ cum se anunța în iunie). Iar aceste cifre vin ca urmare a creșterii mai lente a PIB-ului la nivel mondial și a creșterii costurilor.

Cele mai bune performanțe din istorie

„Controlul costurilor încă este o luptă constantă în industria noastră hiper-competitivă.” În conformitate cu IATA, 2017 urmează să fie al optulea an consecutiv de rentabilitate al companiei aeriene, evidețiind rezistența la șocuri repetate – șocuri cu care s-au tot confruntat de-a lungul anilor. În medie, anul acesta, companiile aeriene vor reține 7.54 $ pentru fiecare pasager transportat.

Noi recorduri

IATA a mai precizat ca prețurile preconizate ale petrolului vor avea cel mai mare impact asupra perspectivelor pentru 2017. De asemenea, există un oarecare optimism asupra perspectivei de afaceri în 2017. „Ne așteptăm la noi recorduri. Ne așteptăm la aproape 4 miliarde de călători și 55.7 milioane de tone de marfă. Și aproape 1% din PIB-ul mondial este cheltuit pentru transportul aerian – respectiv 769 miliarde $. Transportul aerian a făcut lumea mai accesibilă decât oricând și este un factor critic al economiei mondiale”, a mai spus Juniac.

„Guvernele nu ușurează munca aviației”

Mai mult decât atât, IATA a spus că „guvernele nu le fac munca celor din aviație mai ușoară”. Factura fiscală la nivel mondial a crescut la 123 miliarde $. Peste 60% dintre țări au bariere de vize și numărul total de taxe de bilete depășește 230. „Miliarde de dolari sunt irosite în costurile directe și, ca urmare a infrastructurii ineficiente, s-a pierdut productivitatea. Acestea sunt doar câteva dintre obstacole cu care se confruntă companiile aeriene. Scopul nostru este acela de a lucra în parteneriat. Asa ajutăm guvernele să înțeleagă mai bine și de a maximiza beneficiile sociale și economice ale legăturilor aeriene la nivel mondial”, a declarat de Juniac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *