Germania

Koln – Romantism şi Carnaval

Köln este cel mai vechi oraş al Germaniei. Moştenirea unei culturi catolice severe se îmbină armonios cu toleranţa Ţărilor de Jos, aflate în vecinătate. Metropola posedă cea mai mare catedrală gotică din lume, dar este considerată totodată capitala homosexualilor din Germania. În pofida acestor contraste Köln este învăluit într-o atmosferă deosebit de romantică, întreruptă doar de perioada carnavalului care schimbă complet faţa oraşului. Totodată Köln este gazda multor muzee şi galerii ce adăpostesc comori culturale aparţinând unor epoci foarte diferite, de la paleolitic şi cultura de Neanderthal până astăzi.

Oraşul, situat în nord-vestul Germaniei, este străbătut de Rin. Kölnul este un loc de pelerinaj foarte cunoscut în Europa, adăpostind în domul construit în secolul XIII moaştele Celor Trei Crai de la Răsărit. Metropola a fost în mare parte distrusă în timpul celui de al II-lea Război Mondial. În mod miraculos catedrala împreună cu alte câteva edificii istorice aflate pe malul stâng al Rinului, în centrul istoric (Altstadt), au supravieţuit. Sunt multe obiective turistice de vizitat în Köln. Mai jos vei găsi o descriere a celor mai importante destinaţii turistice din oraş, ce nu trebuie să lipsească din agenda unui turist.

Domul Sf. Petru
Domul este situat în centrul istoric, lângă gara centrală. Este principala atracţie a orașului şi a fost construit timp de 632 de ani, începând din 1238, pe locul unei catedrale mai vechi datând din anul 870. Construcţia măsoară 157 m înălţime, a fost la un moment dat cea mai mare clădire a evului mediu, iar astăzi este considerată cea mai mare construcţie în stil gotic din lume şi cel mai vizitat edificiu din Germania. Program: zilnic, noiembrie-aprilie 06:00-19:30, mai-octombrie 06:00-21:00, acces liber. În turn se poate urca între orele 09:00-16:00, preţul unui bilet fiind 2,50 €. Tezaurul este deschis zilnic între 10:00-18:00, iar preţul biletului este de 4 €.
Adresa: Kölner Dom/Domplatz
Site: www.koelner-dom.de

Muzeul Romano-Germanic
Muzeul Romano-Germanic expune piese arheologice, de origine romană, descoperite în Köln şi în împrejurimi. Aici poţi admira cea mai mare colecţie de obiecte din sticlă, provenind din acea perioadă. Program: marţi-duminică 10:00-17:00, preţul unui bilet este de 6 €.
Adresa: Roncalliplatz 4, 50667 Köln
Site: www.museenkoeln.de/roemisch-germanisches-museum

Muzeul Ludwig
Ca urmare a unei donaţii, făcute oraşului Köln, a fost inaugurat în anul 1976 acest muzeu ce cuprinde cea mai mare colecţie de artă pop, existentă în afara Statelor Unite. La aceasta se adaugă o colecţie de tablouri ale artiştilor avantgardişti ruşi, din perioada 1906-1930 şi o colecţie, cu statut semi-permanent, de pictură şi grafică, semnată Pablo Picasso, aceasta fiind a treia ca mărime pe plan mondial.
Program: marţi-duminică 10:00-18:00, biletul costă 10 €.
Adresa: Heinrich-Böll-Platz
Site: www.museum-ludwig.de

Zona pietonală Hohe Strasse
Pornind de la Dom , o reţea de străzi şi alei pietonale, formează paradisul amatorilor de cumpărături, de toate felurile. Hohe Strasse, Breite Strasse, Opernpassage, Schildergasse, etc., formează zona comercială cea mai importantă a Kölnului. Aici găseşti magazine de firmă, oferte exclusiviste, dar şi lanţuri de magazine universale, cum este Kaufhof.

Primăria Veche
Construită între secolele XIV-XVII, această clădire este cunoscută în întreaga lume pentru frumuseţea şi puritatea stilului arhitectural. Turnul primăriei, cu o înălţime de 61 m a fost ridicat din banii breslelor. În timpul lucrărilor de construcţie au fost descoperite dovezi arheologice ce atestă prezenţa unui praetorium roman. Acestea pot fi văzute şi astăzi. De patru ori pe zi, la 09:00, 12:00, 15:00 şi 18:00, se aud clopotele (Glockenspiel) bătând în turnul Vechii Primării.
Program: luni-joi 09:00-15:00, vineri 09:00-12:00.
Adresa: Rathausplatz 2, 50667 Köln.

Glockengasse
La 8 octombrie 1792, tânărul Wilhelm Mülhens primeşte drept cadou de nuntă, de la un călugăr german, reţeta unei tainice “aqua mirabilis”. Aici începe povestea apei de Köln, care a dus faima oraşului în întreaga lume civilizată. O mare contribuţie la crearea acestei faime au avut-o soldaţii francezi, care, pe vremea războaielor napoleonice, trimiteau acasă flacoane cu “eau de Cologne”. Tot ei, numerotând toate clădirile oraşului, începând de la Dom, au atribuit edificiului din strada Glockengasse, unde se producea apa de colonie, numărul 4711, care cu timpul a devenit marca acestui produs. Astăzi această clădire adăposteşte un magazin de prezentare şi un muzeu dedicat parfumului 4711.
Program muzeu: sâmbătă 13:00-14:00 tur cu ghid, preţul unui bilet 5 €.
Adresa: Glockengasse 4, 50667 Köln
Site: www.glockengasse.de

Muzeul Ciocolatei
Inaugurat la sfârşitul secolului XX, acest muzeu este unic în lume. Este dedicat istoriei de 3.000 de ani a ciocolatei şi prezintă procesul de fabricaţie a acesteia, pornind de la plantaţiile de cacao ale vechilor incaşi şi ajungând la fabricile ultramoderne de astăzi. Situat pe malul stâng al Rinului, nu departe de oraşul vechi, muzeul este adăpostit de o clădire futuristă, din sticlă şi aluminiu.
Program: marţi-vineri 10:00-18:00, sâmbătă-duminică 11:00-19:00, luni închis. Preţul unui bilet 7,50 €.
Adresa: Rheinauhafen 1a, 50678 Köln
Site: www.schokoladenmuseum.de

Croazieră pe Rin
Sunt multe posibilităţi de a face o croazieră de plăcere pe Rin, de la o plimbare prin portului fluvial şi până la o călătorie Köln – Düsseldorf. Eu îţi recomand să alegi o varianta care începe şi se termină pe malul stâng al Rinului, aproape de podul Deutzer. Călătoria durează o oră şi costă 7.60 € de persoană.

Gabi Nagy

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 + 18 =