Food & wine Ghid de vacanta

Masa turiștilor: Bucate de sărbători, din jurul lumii

E sezonul sărbătorilor și, oriunde în lume, el înseamnă adunarea familiei și a prietenilor în jurul unei mese pline cu delicatese tradiționale, precum sarmale, piftie, salată de boef, cozonaci, torturi și multe alte bunătățuri care îți fac poftă doar gândindu-te la ele. Mulți aleg să-și petreacă perioada sărbătorilor acasă cu cei dragi, însă și mai mulți sunt cei care colindă lumea ca să-i vadă tradițiile. Fiecare țară are propria ei versiune de a petrece, influențată de obiceiurile și tradițiile culturale.

Spre exemplu, privește țările din Africa de Vest. În a șasea zi de Kwanzaa, vei întâlni familii care petrec într-o sărbătoare cunoscută sub numele de Karamu, plină cu ritualuri de muzică live și lumânări aprinse. Și în culturile est-europene, pentru cina din Ajunul Crăciunului se prepară 12 feluri de mâncare fără carne, ce reprezintă cei 12 apostoli. Cum mai e puțin până la Crăciun și Revelion, am dat o raită prin bucatele câtorva țări apropiate nouă să vedem ce pun acestea pe mesele de sărbători.

„Festinul celor șapte pești” – Italia
În timpul „Festinului celor șapte pești”, original din sudul Italiei, familiile italiane-americane sărbătoresc și tradiția Ajunului Crăciunului, printr-o cină cu minimum 12-14 preparate din fructe de mare, din baccalà (cod sărat) și calamari, alături de care se servesc garnituri din legume, paste și risotto. Se spune că în sud, unele familii de italieni au pe mese chiar și 30 de feluri de mâncare. Printre cele mai populare bucate ale italienilor autentici sunt piciorul de porc Zampone, cârnații Cotechino și dulciurile tradiționale – cu Panettone în topul preferințelor, acesta fiind cel mai popular desert italian de sărbători. De asemenea, italieni mai pun pe masă și Pandoro – pâinea dulce de „aur” cu sau fără crema și Panforte – o prăjitură cu nuci și fructe confiate.

Revelionul francez
În țările vorbitoare de franceză vei asista la cine lungi (cunoscute ca réveillon, ceea ce înseamnă stare de veghe), organizate în Ajunul Crăciunului și de Revelion. Dacă optezi pentru un restaurant, află că cina începe devreme, pe la primele ore ale nopții, și are un tarif de ultra-lux, dar și preparate pe măsură precum homar, stridii, melci și foie gras. Francezilor care sărbătoresc acasă nu le lipsesc de pe mese curcanul, castanele, șunca, gâsca, friptura de porc, stridiile și foie gras-ul.

Cât despre rulada Buche de Noel, ea este o emblemă și este nelipsită de pe mesele francezilor – ea înseamnă banane prăjite și sirop negru de rom. Bineînțeles, ca în orice altă țară, mâncarea poate varia în funcție de regiune. Spre exemplu, în Provence, în 25 decembrie, se pregătește o „cină bogată”, cu preparate din legume și nelipsita „Morne en brandade” – o mâncare din pește,  usturoi, ulei, pătrunjel și lămâie. Ea este urmată de vin fiert, alviță și prăjituri. Iar în Burgundia, curcanul rotisat este cel mai popular preparat.

Noche Buena, Spania
În Spania, America Latină și în Filipine, Ajunul Crăciunului (denumit Noche Buena) este marcat cu o sărbătoare mare în familie. Peruanii optează pentru friptură de porc sau de curcan, alături de o serie de garnituri, cum ar fi orez, sos de mere, salate proaspete și Panettone. În Spania, aceasta este perioada în care produsele „de pământ” – șofranul, uleiul de măsline și fructele confiate sunt folosite în deserturi și la prepararea bucatelor tradiționale.

Fructele de mare, în special homarul, sunt nelipsite de pe mesele familiilor spaniole, la fel ca varza roșie, gătita fie cu carne, fie simplă. În Aragon, pe masa de Crăciun există „Cardo en Salsa y Cordero asado” – ruladă de porc în sos salsa și miel pe grătar. În Levante, Valencia, există„Caldo con pelotas” – un fel de supă de perișoare, iar în Tronco de Navidad ai Arborele de Crăciun – un desert din biscuiți acoperiți cu ciocolată).

Julbord, Suedia
În Suedia, cina de Craciun se numeste Julbord, un amalgam tradițional ce oferă pește (regele fiind heringul), șuncă, chiftele și cârnați, Janssons frestelse (o caserolă de cartofi cu pește tradițional), pâine și brânzeturi, varză și budincă de orez, toate stropite cu bere.

Cina de Crăciun, Germania
Decât o masă mare în Ajunul Crăciunului, mai bine o friptură de gâscă (crap, purcel de lapte sau carne de rață), în 25 decembrie, spun germanii. Lângă acest fel principal se aduc cartofi, varză și dulciuri, cum ar fi marțipan și prăjitură cu fructe, cunoscută ca Stollen. De pe mesele multor familii nu lipsesc nici cârnații vienezi, salata de cartofi sau friptura de vită, curcan sau gâscă, alături de varză roșie.

Un alt preparat cu tradiție este cuibul de pasăre din șnițele cu carne de vită, învelite în bacon, cu ou fiert la mijloc. Acestea sunt stropite cu vin roșu și condimente, apoi servite cu legume. Cât despre deserturi, găsești pe mese turta dulce și dulciuri cu martipan. Iar ca băutură ai Gluh Wine- vinul cu zahăr, scorțișoară, cuișoare și lămâie.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × one =