Travel Magazine

“Pașaportul” pentru călătorii sigure în vremea COVID 19

Efectele catastrofale produse în industria turismului de măsurile de protecție împotriva pandemiei declanșate de virusul COVID 19 sunt de acum binecunoscute.
Țările, guvernele și organizațiile naționale și internaționale implicate fac eforturi disperate pentru atenuarea acestor efecte și pentru relansarea domeniului.

Se discută din ce în ce mai des despre un posibil „pașaport” digital, care să conțină informații relevante despre starea de sănătate a călătorilor, ca o măsură fezabilă în contextul acestor eforturi.

În urmă cu câteva zile a fost lansat un program pilot, bazat pe o platformă tehnologică dezvoltată de o organizație non-profit elvețiană, Commons Project, împreună cu Forumul Economic Mondial, program la care au fost invitate să adere 37 de guverne din întreaga lume.

Acest pașaport sau permis de sănătate a fost botezat CommonPass și stochează informații relevante privind starea de sănătate a posesorului, cum ar fi rezultatele testelor COVID PCR sau dacă a fost vaccinat.

Testarea „pașaportului” a început deja pe cursele aeriene dintre Londra și New York(aeroporturile Heathrow și Newark) și între Hong Kong și Singapore, companiile United Airlines și Cathay Pacific Airways începând să testeze tehnologia cu pasageri voluntari pe zborurile selectate. Sunt așteptate să participe în scurt timp companii aeriene și rute suplimentare din Asia, Africa, America, Europa și Orientul Mijlociu, conform proiectului Commons.

„Călătoriile și turismul au scăzut semnificativ în toată lumea din cauza pandemiei COVID”, a declarat Diane Sabatino, director executiv adjunct al operațiunilor pe teren ale Vămii și Protecției Frontierelor (CBP) din SUA. „CBP dorește să facă parte din soluția de consolidare a încrederii în călătoriile cu avionul și suntem bucuroși să ajutăm industria aviației și partenerii noștri federali în aplicarea unui program precum CommonPass.”

Deci, cum funcționează? 

Fiecare țară participantă trebuie să decidă asupra a două lucruri. În primul rând – ce teste COVID-19 și rezultate de laborator sunt considerate credibile. De exemplu, în Statele Unite, standardul actual este un test PCR prelucrat de un laborator certificat de Clinical Laboratory Improvement Amendments (CLIA).

În al doilea rând, fiecare guvern trebuie să stabilească care sunt condițiile de intrare în țară. Odată ce acestea sunt stabilite, CommonPass creează o rețea digitală cu laboratoare certificate, astfel încât rezultatele să poată fi încărcate pe platformă. Și atunci când călătorii ajung la destinație, li se prezintă cerințele pe care trebuie să le îndeplinească.

După ce călătorii primesc rezultatele testului COVID-19 de la un laborator certificat și încarcă rezultatele pe telefonul mobil, aceștia pot completa eventuale chestionare suplimentare de sănătate cerute de țara de destinație. CommonPass confirmă conformitatea și generează un cod QR care poate fi scanat de personalul companiei aeriene și de oficialii din frontieră, fie de pe un dispozitiv mobil, fie de pe un suport tipărit.

Acțiunile precum cea în desfășurare cu CommonPass „sunt esențiale pentru a demonstra potențialul de testare ca alternativă la măsurile de carantină generală sau restricțiile de călătorie”, a declarat Steve Morrissey, vicepreședinte al United Airlines.

Testele actuale sunt menite să reproducă fluxul complet al procedurii,  începând cu efectuarea testului COVID-19 înainte de plecare, încărcarea rezultatului pe un dispozitiv mobil prin intermediul aplicației CommonPass și încheind cu furnizarea rezultatelor personalului aeroportului și oficialilor la plecare și la sosire.

Testele inițiale ale Cathay Pacific Airways au loc pe zboruri între Aeroportul Internațional din Hong Kong și Aeroportul Internațional din Singapore, Changi, folosind tehnologia de testare rapidă furnizată de Prenetics.

United Airlines folosește tehnologia CommonPass pentru zboruri între Aeroportul Heathrow din Londra și Aeroportul Internațional Newark Liberty. Testele vor fi furnizate la Heathrow tot de către testare Prenetics și administrate de compania de servicii medicale Collinson, în zonele special amenajate pentru testare din incinta aeroportului.

În prezent, nu există carantinarea obligatorie pentru călătoriile din Regatul Unit în Statele Unite, dar se aplică pentru călătorii în sens opus. Regatul Unit obligă la o carantină de 14 zile pe oricine ajunge dintr-o țară sau teritoriu care nu se află pe o lista  a țărilor exceptate, inclusiv pentru călătorii care vin din Statele Unite.

Cei care participă la proces nu vor putea să evite restricțiile guvernamentale actuale. Dar se speră că CommonPass va contribui în cele din urmă la reducerea sau eliminarea unor astfel de cerințe de carantină.

Proiectul reprezintă evident un pas înainte, posibilitatea dată autorităților de a avea acces la informații verificate și verificabile privind starea de sănătate a călătorilor, fiind probabil cheia deschiderii frontierelor.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *