Food & wine Ghid de vacanta

Prăjitura copac, o delicatesă germană rară

Una dintre cele mai iubite prăjituri din Germania este, de asemenea, și una dintre cele mai grele de preparat. Cu toate acestea, există patiserii de familie unde întregul proces este o adevărată artă. Brutarii germani sunt pe bună dreptate renumiți pentru delicatesele lor cu mireasmă de und, mai ales când temperaturile scand li piețele de Crăciun încep să se așeze în centrele orașelor. Printre zecile de prăjituri cu fructe și tartele cu cremă de ciocolată, gurmanzii pasionați de gastronomia germanii pun rapid ochii pe mult rânvinul Baumkuchen – celebra prăjitură poreclită „tortul copac” datorită inelelor sale care, odată feliate, seamănă cu inelele unui copac.

Prăjitura este o delicatesă la nivel internațional, ea fiind preluată chiar și de japonezi, care o consumă pe post de gustare. Tradiționalul Baumkuchen trebuie gătit cu mare atenție pentru a căpăta un interior auriu pal, marcar de zeci de de cercuri concentrice, la fel ca inelele unui arbore peren.

Delicatesă germană rară
Deși popular, tortul copac poate fi dificil de găsit. Unele magazine îl prepară doar în sezonul de vacanță, dar cofetarii Kreutzkamm pregătesc o versiune a sa pe tot parcursul anului – migdale, caise și parfum de citrice – cu aceeași rețetă pe care brutăria de familie o folosește de cinci generații încoace, realizată în Dresda în 1825. Cofetăria este aproape la fel de departe ca Tokyo, încă ea se umple zilnic cu persoane care-și comandă felii de 3.50 de dolari. Până la urmă, nimic nu-i prea scump dacă există calitate și exclusivitate. Cel mai nou proprietar este Elisabeth Kreutzkamm-Aumuller, care spune ca are rețeta unului și a smântânii în sânge. Ea descrie confecționarea acestora drept „o muncă extrem de intensivă, dar absolut delicioasă”.

Cuptor special și supraveghere continuă
Producerea uneia dintre aceste prăjituri necesită un cuptor special și până la patru ore de supraveghere continuă. Spre deosebire de alte prăjituri, acestea sunt pe jumătate rumenite deasupra unui foc deschis. Un bucătar unge un strat subțire de aluat din ou, îl lasă să se se caramelizeze, apoi adaugă încă unul. Rezultatul final este un kuchen (tort) impresionant, care este finalizat cu o glazură simplă de vanilie sau de ciocolată.

Gândește-te la el ca la un Tannenbaum (pom de Crăciun) comestibil. Este un preparat pe care puțini au posibilitatea să guste din varianta cu adevărat tradițională. Dacă nici nu n-ai făcut-o, ia în considerare o vacanță de Crăciun sau de Revelion în Germania și vizitează piețele de Crăciun din orașe mai puțin turistice. Tarabele din aceste piețe nu sunt la fel de mari și bogate ca în marile centre turistice ale orașelor, dar au preparate făcute în casă, în stil tradițional german.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × two =