Travel Magazine

Putin, dat în judecată de familiile victimelor MH17

O firmă londoneză de avocatură se pregăteşte să-l dea în judecată pe liderul rus Vladimir Putin după prăbuşirea avionului Malaysia Airlines MH17. McCue & Partners a preluat cazul rudelor victimelor britanice care au murit în urma accidentului. Zece britanici se aflau printre cei 298 de pasageri, alături de echipajul acestuia care a murit în timpul zborului. Avionul plecase din Amsterdam spre Kuala Lumpur şi s-a prăbuşit în Ucraina.

Familiile îndoliate urmează să se întâlnească, în cursul zilei de astăzi, cu Prim Ministrul Marii Britanii, David Cameron. Barry Sweeney, tatăl uneia dintre victime – Liam Sweeney – a declarat pentru BBC că va cere ajutorul lui Cameron pentru repatrierea trupurilor neînsufleţite ale britanicilor. Dezbaterile dintre separatiștii pro-ruşi și trupele ucrainene, care au loc în zona accidentului, a împiedicat grupul internaţional format din 49 de anchetatori să ajungă la faţa locului, astfel că unele trupuri nu au putut fi încă recuperate.

Potrivit The Guardian, oficialii negociază de zile bune pentru a le obţine ofiţerilor din Olanda și Australia accesul la faţa locului, în vederea demarării investigaţiilor privind accidentul. În prezent, oficialităţile ştiu că separatiștii pro-ruşi au deschis focul asupra avionului MH17, confundându-l cu un avion militar ucrainean. Oficialii ucrainieni spun că dovezile se află în „cutia neagră” a avionului prăbuşit în Ucraina, care înregistrează sunetele din cabina piloţilor şi care arată că avionul a fost doborât de o rachetă. Aceştia spun că a suferit o pierdere explozivă de presiune după ce a fost înţepat de șrapnelul unei rachete. Cu toate acestea, experţii britanici care se analizează informaţiile înregistratoarelor de zbor nu au lansat încă o declaraţie oficială.

Un purtător de cuvânt al companiei de avocatură McCue & Partners a declarat pentru Sunday Telegraph că: „Nu vorbim despre procese civile împotriva Malaysia Airlines, însă responsabilii nu sunt doar separatiştii pro-ruşi despre care se presupune că au tras cu rachete în MH17 provocând moartea a sute de victime nevinovate, ci şi cei care, fie ele state, persoane fizice sau alte entități, le-a oferit sprijin financiar și material, precum și mijloacele de a face acest lucru. În prezent, pe lângă procesele civile împotriva companiei aeriene, echipa noastră colaborează cu parteneri din Ucraina şi Statele Unite pentru o acţiune în justiţie care poate fi introdusă împotriva făptuitorilor, în numele victimelor.” În orice caz, procesul ar putea ajunge în instanţele americane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *