Travel Magazine

Roma, dintr-o altă perspectivă!

Roma este unul dintre cele mai spectaculoase oraşe europene, dar dacă aerul clasic, monumentele antice şi arta mondială nu sunt pentru tine, partea neconvenţională a Romei poate va fi! Înainte de a spune NU unei vacanţe în Roma crezând că nimic de aici nu te va atrage, opreşte-te câteva minute şi află-i lucrurile mai puţin promovate turistic. Pentru o dată, ieşi din tiparele călătorului care-şi bifează atracţiile, bucurându-te de partea mai puţin cunoscută a destinaţiei.

Școala Gladiator
Într-un oraș în care copiii obosesc alergând în jurul nesfârşitelor monumente istorice, Şcoala Gladiator reînvie istoria într-un mod interactiv şi distractiv. Află mai multe despre trecutul gladiatorilor romani, vezi armele şi armurile purtate de aceştia acum mii de ani și învaţă să lupţi cu săbiile, într-o arenă reală. „GruppoStorico Romano” a deschis Scoala Gladiator în 1999 special pentru a reda copiilor şi pasionaţilor istoria unică a orașului în cel mai antrenant mod posibil.

Muzeul de Paste din Roma
Muzeul de Paste din Roma celebrează istoria și evoluția celor mai renumite produse alimentare italiene: pastele! Aici sunt expuse ustensile şi documentare care atestă originile pastelor, producţia acestora încă din antichitate şi modul în care ele pot fi modelate. Alături de exponatele antice, în cadrul muzeului sunt şi noi tehnologii de producție a pastelor şi informații nutriționale. Istoricii spun că pastele uscate au fost inventate de italieni, care au încercat şi reuşit să le depoziteze pe termen nelimitat pentru a le putea transporta în lumea largă.

Cripta Capucinilor
Un loc de evitat de cei slabi de inimă! Cripta Capucinilor este o clădire a cărei camere sunt „ornate” cu oasele a peste 4.000 de călugări capucini, slujutori ai acestui loc şi decedaţi între 1528 și 1870. În fiecare cameră a clădirii predomină animite tipuri de oase, aranjate pentru a decrie diferite scene antice, religioase. Vei trece prin cripta craniilor, cripta pelviselor, cripta picioarelor şi multe alte cripte, care îţi vor face inima să tresară. În una dintre camere, vei întâlni alături de „tabloul din oase” şi inscripţia „Așa cum ai fost, am fost o dată. Așa cum suntem, vei fi şi tu”… Creepy, nu?

Tur gastronomic în Roma
Nicio excursie în Roma nu-i completă dacă nu deguşti mâncărurile locale aromate şi dacă nu ajungi în bucătării de familie, unde mâncărurile se gătesc după aceeaşi reţetă pe care străbunicul i-a lăsat-o bunicului şi tot aşa. Mergi în restaurantele de familie, pe care le găseşti pe străduţele mai puţin turistice ale oraşului. Acolo vei fi invitat să vezi cum întreaga familie ajută la împachetarea pastelor, la gătitul propriu zis şi la aşezarea mesei. Este o căldură, o armonie şi o veselie pe care rar le vei întâlni în alte colţuri ale lumii. În plus, de aici te vei alege cu sfaturi utile în bucătărie, cu ponturi despre ingrediente, dar şi cu câteva reţete autentic italiene, de păstrat cu sfinţenie.

Piețele din Roma
Campo dei Fiori este cea mai faimoasă piață exterioară din Roma, fiind înconjurată de clădiri medievale. Tarabele sunt pline cu cele mai bune produse italiene, inclusiv fructe, legume, pește, carne și flori, iar piaţa este deschisă zilnic, exceptând duminica. Ajuns aici, trebuie să-ţi iei pâine de la „BAKERI Il Forno di Campo dei Fiori”, cea mai bună patiserie din oraş.

A doua piaţă este Piazza Vittorio, renumită pentru produsele exotice, inclusiv fructe, legume şi condimente din toată lumea, iar cea de-a treia este Trionfale şi se află în cartierul Prati, aproape de Vatican. Ea are peste 270 de standuri cu o selecție impresionantă de brânză, pâine, ustensile de bucătărie, îmbrăcăminte și parfumuri, iar programul este identic cu celelalte: zilnic, exceptând duminica.

Bocca della Veritá
La Bocca della Verita sau Gura Adevărului se afla în porticul bisericii Sfintei Maria (Santa Maria) din Cosmedin, Roma, şi este o sculptură în marmură, ce înfăţişează un chip de om bărbos, cu gura deschisă. În secolul al XVII-lea, sculptura „Gura Adevărului” era cunoscută de localnici ca un „detector de minciuni”. Se spunea că oamenii care băgau mâna în gura scupturii şi spuneau o minciună, rămâneau fără ea. După ce ai admirat Bocca della Veritá şi ai testat legenda pe propria piele… bucură-te de frescele din secolul al 11-lea cocoţate pe pereţii bisericii şi pitoreasca clopotniță din secolul al 12-lea.

Gina Rotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *