Top Travel

Situri „must visit” din Patrimoniul Mondial UNESCO

Situri „must visit” din Patrimoniul Mondial UNESCO

UNESCO a fost creat în 1945 ca un mijloc de a contribui la asigurarea conservării patrimoniului natural, cultural și intelectual. Dintre cele aproape 1.000 de situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO, iată câteva care ar trebui să stea în topul tău de „must visit”. Programează-le pe rând pentru următoarele vacanțe!

Taj Mahal

Taj Mahal este larg recunoscut ca fiind „bijuteria artei musulmane” din India și una dintre capodoperele universal admirate ale patrimoniului mondial.

Dincolo de frumusețea incredibilă, locul debordă de romantism prin detaliile complicate de arhitectură, prin ornamente și istorie. Înainte de a vizita celebrul Taj Mahal, citește despre al cincilea împărat al Indiei, Shah Jahan, care a construit mausoleul din marmură albă, în memoria celei de-a treia soții, Mumtaz Mahal.

Prinsengracht

Dincolo de lalele și mori de vânt, imaginea globală a Amsterdam înseamnă apă. Canalul Ring (Grachtengordel), compus din 165 de canale curgătoare, a fost dezvoltat în Epoca de Aur, din secolul al 17-lea, a lui Holland, prin drenarea și recuperarea terenurilor, care altfel ar fi acum sub apă.

În următoarele patru secole, canalul a sprijinit comerțul maritim și continuă să evolueze într-una dintre cele mai cunoscute peisaje urbane din lume.

În 2013, la împlinirea a 400 de ani, UNESCO a adăugat Grachtengordel pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Astăzi Canalul Ring este atât o rețea istorică de transport, cât și un fundal uimitor pentru festivaluri și sărbători locale.

Croaziere pe acest canal oferă o excelentă introducere a punctelor de interes ale orașului, și sunt o modalitate foarte bună de a vedea Amsterdam, cu barca.

Mănăstirea Jerónimos

Mănăstirea Jerónimos, de asemenea, cunoscută și sub numele de Mănăstirea Hieronymites, sau Mosteiro dos Jerónimos în Portugheză, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, aflat în Lisabona.

Această clădire uimitoare a fost construită în 100 de ani, iar detaliile sunt de-a dreptul ireale. Datorită arhitecturii sale impresionante, aici poți petrece o zi întreagă. Arcadele din jurul curții interioare arată de parcă ar fi reieșite dintr-un basm.

Angkor Wat

Pentru unii, Angkor Wat este o experiența de călătorie cambodgiană. Ruinele antice de la Angkor sunt privite ca una dintre cele mai mari realizări inginerești ale omenirii. Este un templu compex din Cambodgia și cel mai mare monument religios din lume, construit pe o suprafață de peste 160 de hectare.

Bernina Express

Călătoria cu trenul pitoresc Bernina Express a fost inclusă de curând pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Traseul începe din micul oraș din nordul Italiei, Tirano, și duce spre orașul elvețian de munte Chur.

Călătoria este una pitorească, iar vagoanele trenului au fost proiectate pentru a maximiza priveliștile. Ferestrele sunt foarte mari și plimbarea durează aproximativ patru ore, timp în care treci printre sate de munte antice.

E de ajuns să parcurgi traseul o singură dată pentru a realiza de ce UNESCO a inclus aceasă călătorie pe lista Patrimoniului Mondial. Tirano este ușor accesibil de la Milano și există mai multe rute feroviare, inclusiv excursii spre St. Moritz și Davos.

Insulele Galapagos

Insulele Galapagos sunt cunoscute în întreaga lume pentru celebra faună sălbatică endemică. Greu de crezut, dar 80% dintre animalele terestre, de pe arhipelag, se găsesc doar acolo, datorită izolării.

Și, dintre toate acestea, niciunul nu este mai celebru decât țestoasele gigant. Cu o greutate de peste 250 de kilograme, țestoasele Galapagos sunt cele mai mari din lume și pot trăzi peste 100 de ani!

Deși vei găsi aici o mulțime de facilități turistice de vizitare, cea mai bună metodă de a explora zona este de a merge pe jos prin sălbăticie. Experiența este marcantă și, totodată, uimitoare.

Parthenon

Atena este capitala Greciei, un oraș unde poți găsi tot ce-ți dorești: delicii grecești, dar și internaționale, petreceri locale unice și locuri arheologice aparte. Însă, de ce este acest oraș atât de special?

Grecia antică a avut un impact enorm asupra lumii de azi. Totul a început în zona Parthenon și s-a răspândit în restul lumii. Partenonul este un fost templu, aflat pe Acropole din Atena, Grecia, dedicat zeiței Atena, patroana insulei. Construcția a început în 447 î.Hr., când Imperiul atenian era la apogeul puterii sale.

Český Krumlov

Cesky Krumlov, un oraș încântător din sudul Republicii Cehe, legat de un meandru în râul Vltava. La polul opus se află orașul Cesky Krumlov Castle, care permite vizitatorilor să experimenteze o vedere „pe partea de sus a lumii” – asupra cătunului din Boemia.

Cesky Krumlov este o călătorie de trei autobuzul, la sud de Praga, și necesită câteva zile de explorare. Printre activitățile populare practicate aici sunt kayaking pe râului Vltava și degustarea berii locale la Pivovar Eggenberg.

Parcul Național Gros Morne

Un patrimoniu mondial al UNESCO, Parcul Național Gros Morne, Newfoundland, Canada, atre trebui să fie pe lista tuturor de „must see”.

Cu o frumusețe naturală imposibil de descris în cuvinte, Parcul Național Gros Morne este una dintre cele mai mari atracții ale lumii. Ajuns pe culmea Muntelui Gros Morne, ți se taie răsuflarea! Aici ai cele mai impresionante priveliști ale fiordurilor Bonne Bay.

Capadocia, Göreme, Turcia

Dacă vrei să trăiești experiența zborului cu balonul cu aer cald, măcar o dată în viață, fă-o peste Cappadocia, Turcia. Cuvântul reprezentativ: AMAZING!

Frumusețea Cappadociei este aproape ireală văzută din orice unghi. Întreaga regiune este presărată cu turle ciudate din piatră ascuțită, care se ridică spre cer, în culori pastelate și decupaje dantelate. Privite de la sol, coloanele sunt spectaculoase.

Plutind, însă, deasupra lor, vei vedea o altă lume! Baloanele cu aer cald se ridică la sol dimineața devreme, înainte ca razele soarelui să înceapă să răsară peste munți.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + thirteen =