Articole recente News Statele Unite

SUA demarează modificările la cerințele de aplicare la programul Visa Waiver

Joi, Statele Unite ale Americii au demarat implementarea schimbărilor din cadrul programului de îmbunătățiri Visa Waiver (prgramul de scutire a vizei) și Terrorist Travel Prevention Act din 2015, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat și al Departamentului pentru Apărarea Națională.
Se reamintește faptul că programul Visa Waiver (VWP) permite cetățenilor, în special celor din țările europene* să călătorească în SUA fără viză pentru șederi de 90 de zile sau mai puțin. Grecia se numără printre cele 38 de țări participante la VWP.
„Protecția vamală și de frontieră a Statelor Unite (CBP) primește peste un milion de pasageri ce sosesc zilnic în Statele Unite, și se angajează să faciliteze călătoriile în scopuri legale menținând în același timp cele mai înalte standarde de securitate și de protecție a fontierelor”, a declarat anunțul.

Schimbări
În conformitate cu această lege, călătorii cetățeni ai țărilor VWP care au călătorit sau au fost prezenți în Iran, Irak, Sudan sau Siria în data de sau după 1 martie 2011, nu mai sunt eligibili pentru a vizita Statele Unite în cadrul prograului. Cu toate acestea, câteva excepții sunt admise celor ce aplică pentru călătorii în scopuri militare sau diplomatice în serviciul unei țări ce aparține de VWP.
Anunțul a mai spus că cetățenilor țărilor VWP care sunt, de asemenea cetățeni ai țărilor Iran, Irak, Sudan sau Siria li se cere acum să obțină vize înainte de a vizita Statele Unite.
Aceste peroane vor avea în continuare posibilitatea de a aplica pentru o viză folosind procedeul de imigrare obișnuit, la ambasadele sau consulatele Statelor Unite.
Începând cu 21 ianuarie 2016, călătorii ce au în prezent sistemul electronic valabil de autorizare al călătoriilor (ESTA) și care au menționat anterior deținerea dublei cetățenii într-una dintre cele patru țări menționate mai sus în aplicațiile lor la ESTA, vor avea autorizațiile ESTA revocate.
„Noua lege nu interzice călătoriile către Statele Unite sau accesul în acestea, și majoritatea călătorilor VWP nu vor fi afectați de acestă legislație” spune anunțul.
Se menționează faptul că, în temeiul noii legi, Secretarul Apărării Naționale poate renunța la restricții în cazul în care se stabilește că acest lucru ar fi în interesul securității naționale sau al forțelor de ordine ale Statelor Unite. În plus, categoriile de călători ce ar putea fi eligibili pentru o scutire a vizei includ persoanele care au călătorit în Iran, Irak, Sudan sau Siria în numele ONGurilor umanitare în misiuni oficiale, sau jurnaliștii care se aflau în cele patru țări în scopul relatării situației.
Deasemenea, persoanele care au călătorit din motive legitime de afaceri în Iran sau Irak în urma acordului nuclear de la 14 iulie 2015, sunt deasemenea eligibile pentru scutirea vizei.
*Țările ce aparțin programul Visa Waiver sunt: Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Chile, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveția, Taiwan și Marea Britanie.
Informații cu privire la cererile de viză pot fi găsite la travel.state.gov
Actualii titulari ESTA sunt încurajați să își verifice statutul ESTA înainte de începera călătoriei, pe siteul CBP.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + one =