Food & wine

Top destinaţii de toamnă pentru gurmanzi

Nu-i nicio perioadă mai bună ca septembrie-noiembrie pentru a-ţi gâdila papilele gustative în vacanţă. Cum zarva din mijlocul verii s-a dezamorsat, tavernele şi restaurantele îţi asigură mai uşor calitatea mâncării şi a băuturii, plus că sezonul de recoltare a strugurilor şi a altor alimente este în toi. Fie că vrei să savurezi cele mai bune trufe din Italia, să sorbi din cele 300 de tipuri de bere din Australia sau să mergi într-un safari culinar în Africa de Sud, toamna, excursiile toamnei satisfac gusturile oricărui gurmand. Garantat!

Safari culinar în Africa de Sud
Există mult mai multe decât animale sălbatice în peisajul care-ţi taie răsuflarea din împrejurul Cape Town.Cunoscut sub numele de capitala culinară a Africii de Sud, Valea Franschhoek este locul de refugiu adorat de gurmanzi și de cunoscători de vinuri. Pachetul de safari culinar al Epitourean, cu restaurante de cinci stele, cursuri de gătit, prelevări de probe de brânză, vizite la ferme, excursii de pescuit, plantații de măslini și multe degustări de vinuri este o bijuteriile pentru gurmazi. Dacă şi tu intri în categoria asta, asigură-ţi o vacanţă de toamnă în Africa de Sud. Iar dacă-i prea costisitor, îndrumă-ţi paşii spre…

… Străzile culinare ale Italiei
Mai exact, în Emilia-Romagna. Farmecul culinar al Italiei poate fi copleşitor, dar dacă vrei o regiune sfântă prin arome şi gust, Emilia-Romagna este fix ceea ce-ţi trebuie. Această regiune este acasă la Bologna, capitala alimentară a țării, în care se produc de toate: de la oţet balsamic la Prosciutto di Parma şi la Parmigiano Reggiano, iar toamna întregul peisaj abundă în trufe negre și ciuperci porcini. Experimentează regiunea prin intermediul artizanilor, a bucătarilor şi a producătorilor cu Tour de Forks, ale căror intinerarii sunt bazate pe trendurile Slow Food. Dacă iubeşti trufele albe, ia drumul Alba, casa anuală a Festivalului de trufe albe, care se desfăşoară între 11-16 octombrie. Încă mai ai timp!

Tapasul, un mod de viaţă
Direct în Logroño, Spania. Tapasul poate să fi fost inventat în Sevilla, iar Madrid şi Barcelona ar fi făcut muşcăturile să pară sexy, dar în Logroño, comparativ cu somnoroasa capitală La Rioja, tapas este un mod de viaţă. Două străzi pietruite – Calle Laurel şi Calle San Juan – sunt căptuşite cu bar după bar, fiecare oferind propria specialitate perfecţionată. Inspectează Barul „zapatillas” (pantofi mici) La Mengula cu pantofi mici de pâine prăjită, unsă cu unt şi aşezonată cu şuncă; Barul La Cueva cunoscut pentru frigăruile sale de ciuperci cu usturoi şi Los Rotos cunoscut pentru sandwich-uri de buzunar umplute cu ou, cârnați şi ceapă. O perioadă plină de viaţă, perfectă pentru a vizita regiunea este în jurul festivalului San Mateo, (care sărbătorește recolta de vin La Rioja) – la finele lui septembrie începutul lui octombrie. Dacă nu prinzi festivalul, nu-ţi face multe probleme căci baruri tapas găseşti deschise pe tot parcursul anului. Trebuie doar să-ţi te hotărăşti ce vrei: distracţie sau nebunie totală.

Cel mai mare Food Festival, din America de Sud
… îl găseşti în Lima, Peru. Da, acum, Peru este unul dintre hub-urile culinare ale Americii, cu peste 80.000 de studenți care învaţă comerțul şi procesul de susţinere şi transformare a peisajului gastronomic al ţării. Anul acesta, în cadrul festivalului Mistura Food Festival (September 5–14) au participat aproximativ 500.000 de persoane. Festivalul este un testament al priceperii şi al îndemânării strămoşilor privind dezvoltarea culinară a ţării. În cadrul festivalului, motivele sunt împărţite în diferite „lumi” pentru degustătorii exploratori, pentru iubitorii de specialități la grătar, ceviche, pentru famii mâncărurilor de stradă, a sandwich-uri, a dulciurilor și specialităților regionale.

Street Food exemplar
… oraşul Ho Chi Minh, Vietnam. Unii spun că mâncatul la tarabele de stradă este un sport național în Vietnam. Totul datorită calităţii, a varietăţii, a numeroaselor tarabe pline cu alimente colorate, a căruţelor pe timp de zi şi a amenajării rulotelor pe malul râurilor pe timp de noapte. Saigon Street este locul secret al oraşului Ho Chi Minh, bine păstrat de localnici, în care mai răsar şi câţiva turişti cu adevărat gurmanzi. Pe lângă aceasta, străzile sunt căpturişte cu localuri Pho şi cafrenele care servesc crustacee, iar aceste lucruri au transformat Vietnam într-un rai culinar în care orice gurmand care se respectă visează să ajungă. Dacă ai fost, spune-ne ce ai mâncat. Sigur sunt alţii care de-abia aşteaptă să ajungă… aşa, ca noi.

Gina Rotaru

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − nine =