Top Destinatii Top Travel

Top destinaţii! Unde mergem în noiembrie

Anul are patru sezoane, iar turismul le încorporează pe toate. Fiecare lună îşi are destinaţiile şi fiecare destinaţie îşi are turiştii dornici să descopere lucruri şi privelişti noi. Iar noiembrie este luna perfectă în a-ţi plănui vacanţa. Luna în care puţini se gândesc să plece, fiind închistaţi în planurile de Crăciun şi Revelion. Ei bine, până atunci, află că cerul deasupra Munţilor Himalaya s-a luminat, iar călugării Sherpa se adună în Nepal pentru cel mai mare festival al anului – o explozie de culoare, dans şi ceremonii.

În Mexic, de cealaltă parte a globului, familiile şi prietenii se reunesc pentru fascinanta sărbătoare de Ziua Morţilor. În Dubai, cursele cu cămile sunt la putere, iar în Franţa se deschide prima sticlă de Beaujolais Nouveau a sezonului, spre fericirea degustătorilor. Între timp, gurmanzii se îndreaptă spre regiunea australiană Margaret River, iar frumuseţea balcanică a Macedoniei se dovedeşte şi mai ademenitoare în lipsa altor turişti. Aşa că, fie că vrei să fii în inima acţiunii sau tânjeşti după un colţ liniştit al planetei, ai mai jos destinaţiile lunii noiembrie.

Urmăreşte cursele de camile, Dubai
Cele mai multe atracţii din Dubai – de la waterparkuri la mega-mall-uri cu aer condiţionat – sunt concepute să te poţi bucura de ele indiferent de anotimp sau temperaturi. Un singur eveniment depinde de vremea de afara, iar acesta constituie tradiţionanele curse de cămile. Ele se organizează în lunile de iarnă pe pista de curse Dubai Camel Race Track, o unitate aflată la 45 minute de centrul Dubai. Atmosfera este electrică, iar miza este mare – se fac pariuri de până la un milion de dolari. Şi, chiar dacă pare imposibil din cauza gâturilor lungi, cămilele pot atinge chiar şi viteze de 65 kilometri pe oră. Este o privelişte aproape ireală.

Alătură-te călugărilor Sherpa pentru Mani Rimdu, Nepal
Odată cu sfârşitul musonului, cerul senin a revenit deasupra Munţilor Himalaya, creând condiţii bune de drum pe traseele celor mai înalţi munţi din lume. Ca bonus, noiembrie este şi sezonul de Mani Rimdu, cel mai mare festival Sherpa din Nepal. Timp de trei zile (6-9 noiembrie 2014) mănăstirea Tengboche (tengboche.org) revine la viaţă cu dansuri cu mascaţi, ceremonii de foc, mandale de nisip şi muzica ceremonială a „pastilelor”. Şerpaşii se adună de dincolo de Solukhumbu să-şi aducă omagiile călugărilor rezidenţi şi se aliniază pentru pastilele sacre, care ar putea garanta viaţă lungă şi merite budiste. Pentru non-şerpaşi, motivul-cheie al vizitei este urmărirea dansurilor legendare Chaam, jucate într-o colecţie aproape halucinantă de costume şi măşti, ce înfăţişează zeităţi protectoare terifiante şi cele patru ghings (fiinţe supranaturale), care protejează religia budistă. Biletele la ceremonie sunt limitate şi le poţi lua prin intermediul unei agenţii de trekking. Dacă nu prinzi unul, au loc ceremonii similare la mănăstirea Chiwong (chiwongmonastery.com) aproape de Phaplu.

Trăieşte Ziua Morţilor, Mexic
Una dintre cele mai mari sărbători din impresionantul calendar mexican este „Día de Muertos”. Ziua Morţilor, aşa cum o ştim în română, este de fapt o sărbătoare care se întinde pe mai multe zile, în amintirea sumbră a familiilor şi a prietenilor pierduţi, care începe în 31 octombrie şi se încheie în 2 noiembrie. Cimitirele sunt pline de oameni care aranjează morminte, casele au altare pop-up, iar magazinele vând cranii de zahăr şi schelete de jucărie. Comemorată în toată ţara, Ziua Morţilor este sărbătorită în mod deosebit în capitala Mexico City. Comemorat în întreaga ţară, Ziua Morţilor este deosebit de sărbătorită în capitala Mexico City şi în Oaxaca City, unde localnicii deţin concerte şi expoziţii de desene şi sculpturi din nisip, alături de o paradă stradală în costume satirice. Cimitirul principal Oaxaca, Panteón General, este locul concertelor şi a privegherilor nocturne, aceasta fiind o tradiţie începută în perioada pre-hispanică.

Combină vinul fin, mâncarea și plajele Margaret River, Australia de Vest
Cunoscut pentru plajele şi vinurile sale premiate, Margaret River din Australia de Vest are, de asemenea, o scenă plină de alimente delicioase. Aşteaptă-te la Chardonnay de clasă mondială şi la Sauvignons Cabernet, vinuri produse de peste 200 de fabrici zonale de vin. Iar noiembrie este momentul perfect pentru degustări de vinuri, pe care să le îmbini cu prânzuri gourmet. De asemeena, aici găseşti brânză artizan, producători de ulei de măsline şi producători de ciocolată, alături de micro-fabrici de bere şi restaurante, care fac mare uz de fructele de mare locale. La sfârşitul lunii noiembrie, festivalul anual Escape Margaret River Gourmet (www.gourmetescape.com.au) aduce 30 dintre cele mai bune vinuri şi alimente din lume. De asemenea, au loc gratare pe plajă organizate de Rick Stein şi o degustare de vinuri în compania criticului James Halliday.

Fă-ţi drum prin Beaujolais, Franța
În noiembrie, spiritul festiv acaparează Beaujolais, Franţa – o regiune cunoscută cel mai bine pentru vinurile sale roşii din fructe. Ia urma căilor bătătorite şi străbate podgorii, dealuri şi sate pitoreşti, testând alimentele specifice fiecărui loc (în mod responsabil, bineînţeles). În a treia joi din noiembrie, nu rata miezul nopţii, când se bea prima sticlă de Beaujolais Nouveau (deschis după şase săptămâni). Du-te pe stradă şi alătură-te numărului mare de petrecăreţi care iau cu asalt oraşul Beaujeu, aflat la 64 de kilometri nord-vest de Lyon, cu muzică, dans, mâncare şi – ai ghicit – o mulţime de vin, care curge în pahare.

Gina Rotaru

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + 6 =