Travel Magazine

Tradiții ciudate de Paște, din jurul lumii

Pentru mulți dintre noi, Paștele înseamnă apropierea de cei dragi, relaxare sau călătorii spre noi destinații și multe ouă, iepurași și bomboane din ciocolată. Cu toate astea, știai că în alte locuri ale lumii Paștele se sărbătorește în moduri ciudate, cu veșminte de vrăjitoare, autoflagelare, răstignire, mers pe jos desculț și pomi împodobiți cu ouă? Iată cele mai ciudate moduri de a sărbători Paștele și destinațiile lor. Cine știe, poate vei fi tentat de o vacanță…

Paște Trick or Treat, în Suedia
În Suedia, copiii se îmbracă în påskkärringar (vrăjitoare de Paști). Își vopsesc fețele, merg pe mătură și bat la ușile vecinilor pentru gustări, așa cum fac cei mici de Halloween, în America de Nord. Pentru Paște, suedezii își decorează casele cu nuiele de sacie sau mesteacăn și organizează o masă în stil bufet, care include diverse mâncăruri, cum ar fi hering, somon, cartofi, ouă, chiftelute, mezeluri și multe altele.

Omlete gigant în Haux, Franța
Unora le place să sărbătorească Paștele cu omlete gigant. Luni, a doua zi de Paște, în piața orașului Haux, peste 5.000 de ouă sunt folosite în prepararea unei omlete uriașe și peste 1.000 de persoane sunt invitate să se înfrupte din ea, la masa de prânz. Această tradiție ciudată are loc de peste 30 de ani. Dacă vrei să-ți faci și tu una asemănătoare, iată rețeta: 5.000 de ouă, 50 de kilograme de ceapă și usturoi și 4 kilograme de sare și piper! Vei avea nevoie de o tigaie mare… de tot!

Focuri și Mämmi din Finlanda
Finlandezii cred că spiritele rele călătoresc libere în sâmbăta dinaintea Paștelui, motiv pentru care se aprind focuri în aer liber și se îmbrac în straie de vrăjitoare. Duminică, toți copiii merg în căutarea ouălelor din ciocolată pe care părinții și ceilalți membri ai familiei le-au ascuns în jurul casei – în această perioadă, grădinile lor sunt încă acoperite de zăpadă. O altă tradiție finlandeză dulce este înfruptarea din Mämmi – un desert din coajă de portocală pulbere, melasă neagră și făină de secară. Pregătirea desertului durează ore bune și trebuie ținut la frigider trei patru zile înainte de a fi servit alături de lapte sau smântână și zahăr. Mämmi a fost menționat pentru prima dată în secolul al 16-lea și se spune că provine din Germania medievală sau din Iran.

Autoflagelare și auto răstigniri, în Filipine
În Filipine, Săptămâna Sfântă este pomenit cu procesiuni stradale și un obicei tradițional numit Sinakulo. În timpul procesiunilor, câțiva credincioși devotați se vor autoflagela și chiar se răstignesc, aceste suferințe fiind considerate modalități de a împărtăși durerea lui Hristos. Duminică, în prima zi de Paște, catolicii merg la biserică și sfințesc frunze de palmier, pe care le folosesc ulterior pentru decorarea locuințelor.

Tort miel și ouă în copaci, în Germania
Festivitățile de Paște încep Joia („Gründonnerstag”) și, conform tradiției, poți mânca doar verzituri. Una dintre mâncărurile tipice este supa de șapte ierburi, care conține năsturel, păpădie, arpagic, pătrunjel, praz, măcriș și spanac. La desert, ai ouă de ciocolată și Osterlamm – o prăjitură chec, în formă de miel, populară și în Alsacia. O altă tradiție populară este împodobirea copacilor cu ouă colorate, așa cum se împodobesc brazii cu globuri de Crăciun. Copacii ornați sunt cunoscuți ca „Osterstrauch” și umplu străzile și grădinile de culoare, anunțând sosirea primăverii.

Bărbații mascați din Spania
În multe orașe din Spania, și mai ales în Andaluzia, frățiile fac procesiuni și spectacole dramatice, cărând Crucea lui Hristos. Participanții poartă robe de penitență, cagule ascuțite și măști care le ascund fețele. Cunoscut sub numele de „nazarenos”, participanții se plimbă desculț prin oraș și poartă lanțuri pe picioare, ca act de penitență.
Gina Rotaru

Foto: http://blog.edreams.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *