Food & wine

Tur culinar în Italia

Întreabă orice italian care îi este mâncarea favorită şi, cel mai probabil, îţi va spune că cea din propria bucătărie. Se va referi, mai exact, la mâncarea din oraşul său natal şi, bineînţeles, îţi va spune că nimeni nu găteşte mai bine ca “mama”! Şi noi gândim uneori astfel, încă nu cu atâta însufleţire şi sinceritate. Italienii îşi iubesc gastronomia şi asta se simte în fiecare fel de mâncare, prin aroma şi prin estetica lui.

Există 20 de regiuni în Italia, fiecare cu propriile tradiţii culinare distinctive… şi delicioase. Stilurile de gătit diferă de la regiune la regiune şi poţi da peste tradiţii total diferite la distanţe de doar 3 km. Însă, pentru a descoperi cu adevărat bucătăria italiană şi aromele ei, pe cât de cunoscute, pe atât de surprinzătoare, trage un scaun la masă pentru că suntem pe cale să pornim într-un tur culinar bogat cu mâncăruri din diverse regiuni italiene. Din Toscana şi până la Sicilia, toate sunt demne de explorare la nivel înalt. Mai ales dacă te regăseşti printre gurmanzi!

Toscana
Supe consistente, crutoane crocante

Închide ochii şi imaginează-ţi Toscana… sate rurale, dealuri sărutate de soare şi presărate cu măslini, viţă de vie şi ferme cu multe animale. Este regiunea Italiei care cuprinde orașele pline de viață din Florența, Siena și Pisa şi a cărei frumuseţe variază de la munți şi terenuri agricole, până o mare albastră, întinsă. Gastronomia Toscanei cuprinde fasole, supe consistente, pâini crocante, salamuri cu aromă de fenicul și brânzeturi din lapte de oaie. Vitele Chianina şi mistreţul sălbatic – sau cinghiale – sunt printre cele mai apreciate tipuri de carne ale regiunii şi, alături de ele, localnicii se bucură de paste umplute, precum ravioli. La toate acestea, alătură un vin local de calitate, precum Brunello di Montalcino, un Chianti sau un Super Tuscan, şi vei simţi plăcerea unei mese tipic italiene. La urma urmei, Toscana produce unele dintre cele mai iubite vinuri din întreaga Italie.

Veneto
Fructe de mare proaspete, risotto și mămăligă

O destinaţie populară, plină cu artă, romantism, canale navigabile romantice şi o frumuseţe uimitoare indiferent în ce direcţie ţi-e privirea, Veneţia este starul incontestabil al regiunii Veneto. Gastronomia regiunii este bogată în fructe de mare, provenite din Golful Veneției și Marea Adriatică, dar şi în tradiţionalele risotto și mămăligă, gătite, de obicei, din ingrediente locale, precum radicchio (frunze de cicioare italiană), carne de pui şi ficat de vițel, în special în satele de munte şi de câmpie din interiorul regiunii. Cât despre vinuri, Veneto se mândreşte cu Prosecco, Soave, Valpolicella și Amarone. Iar dacă vrei desert, se presupune că celebrul tiramisu îşi are rădăcinile aici.

Piemont
Trufe, gorgonzola şi bomboane de ciocolată

Dacă în restul regiunilor italiene mâncarea înseamnă simplitate, în Piemont, regiunea de nord înconjurată pe trei laturi de Alpi, lucrurile se schimbă. Cum ea se învecinează cu Franța și Elveția, italienii gătesc cu trufe albe locale, gorgonzola, unt și bomboane de ciocolată de renume mondial, precum și gnocchi şi mămăligă. Piemont este, de asemenea, casa celebrei „Fonduta” – o mâncare cu brânză, similară cu fondue, dar îmbunătățită cu trufe și gălbenușuri de ou – dar şi casa preparatului „Bagna cauda” – un sos pe bază de ulei de măsline, îngroşat cu anșoa și mai multe trufe. Vinurile regiunii includ neegalatele Barolo și Barbaresco, făcute din boabele viţei de vie crescută pe pante reci de munte.

Puglia
Mariaj de arome, puternice şi delicate

Denumită şi călcâiul Italiei, Puglia este casa unei bucătării ce poate fi uşor caracterizată prin mariajul unor arome puternice, precum miel, capră, verdeturi amare, ardei iute și arici, cu ingrediente delicate, precum fasole, perne de brânză proaspătă, ulei de măsline şi burrata (o brânză, specialitate locală, preparată într-un săculeț din mozzarella umplut cu smântână grasă, untoasă şi bucăți mici de mozzarella).

Oraşele vechi de coastă Bari și Brindisi atrag turşti în partea estică a peninsulei italiene. Spre interiorul Pugliei, găseşti câmpii aride pe care se cultivă grâu şi legume, produse pe care se concentrează o mare parte din gastronomia regiunii. Cea mai iubită pastă a localnicilor este Orecchiette, în formă de ureche, iar pe coasta vestică a peninsulei, oraşul Toronto este un rai al crustaceelor, în special pentru midii. Vinurile locale nu sunt atât de cunoscute ca-n alte regiuni italiene însă, cu toate acestea, Puglia este un producator semnificativ de vinuri, care scoate pe piaţă soiuri variate, de la robustul Brindisi şi până la subtilul Locorotondo.

Sicilia
Influențe arabe, grecești și spaniole

Greu de crezut că mai are nevoie de vreo descriere. Sicilia este paradisul oricărui gurmand. Aici vei găsi mâncăruri cu influențe arabe, grecești și spaniole, regiunea absorbind câteva dintre tradițiile culinare aduse de-a lungul timpului de aceşti cuceritori. În nord-vestul Sicilia se foloseşte adsesea cuscus, stafide, șofran și scorțișoară. Desertul este mult mai variat decât în alte regiuni italiene, probabil datorită abundenţei de citrice şi fructe cu coajă cultivate aici. Sicilia este locul de naştere al celebrelor cannoli, al prăjiturilor pignoli şi a răcoritoarei granita – un desert semi-îngheţat făcut din apă cu gheaţă spartă şi diferite arome precum lămâia sau migdala. Cât despre vinuri, mesenii se ospetesc cu celebrul Marsala.

Gina Rotaru

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + seven =