Travel Magazine

Turul Toscanei, în timpul recoltelor de măslini

Noua abordare a turistului gurmand care se apropie de Toscana sună cam aşa: du-te pentru ulei, stai pentru mâncare şi vin! Cultura uleiului de măsline italian s-a transformat într-o oportunitate unică de a descoperi şi explora caracteristicile zonei prin degustări şi tururi de livezi. Hectarele întregi cu măslini atent îngrijiţi atrag anual mii de turişti dornici să descopere gusturile produselor naturale italiene, a vinurilor din podgoriile nemărginile şi a brânzelurilor locale. Iar acesta nu putea fi un moment mai bun de a face asta! În Toscana, recolta măslinelor începe la finele lunii septembrie şi ţine până la finalul toamnei. Aşadar, dacă iubeşti Italia, cu a sa naturaleşe şi al său romantism, ia-ţi biletul de vacanţă. Ne apropiem cu paşi repezi de cel mai frumos moment al anului!

Începutul: Pisa
Aproape de Toscana, în Pisa (la aproximativ o oră cu trenul din Florența), turiştii vor să străbată culturile de măslini şi să guste din uleiurile de la Fattoria di Monti. Aici există o mică vie și o livadă de măsline, ale căror proprietari sunt cunoscuţi pentru calitatea uleiului de măsline pe care îl produc. Dacă vrei, te poţi caza în moşie. Familia are o mulţime de camere în fostul garaj, transformat recent într-o vilă elegantă numită „Red Villa”. Dacă, însă, vrei să îmbrăţişezi cultura antică toscană, îndreaptă-te spre Valea Mugello, la aproximativ 22 de km de Florența. Este un teren bogat în istorie, deținut odinioară de familia Medici, care include sursa naturală de apa Aqua Panna. Tot aici vei găsi micul sat din Scarperia, cunoscut pentru artizanii de cuţite în stilul Evul Mediu.
Valea Mugello este casa Villei Campestri, o Villă Renascentistă construită în jurul secolului al 13-lea, care a fost transformată recent într-un „complex de ulei de măsline” extrem de interesant pentru turişti, spune proprietara Gemma Pasquali. Turiştii din lumea întreaga, inclusiv din Italia, vin aici pentru a gusta mâncăruri şi vinuri rafinate, dar şi pentru o incursiune a uleiului natural de măsline.

Din exterior, la interior
Ajuns la Villa Campestri eşti invitat să faci un tur printre locuinţele zonei. Turul începe dintr-o dumbravă din apropiere, unde arborii sunt aşezaţi rând pe rând, într-o ordine artistică. Urmând aleile bătătorite, dai de o vale verde, enormă, a cărei privelişte îţi taie răsuflarea. Ai văzut-o în fotografii pe internet, însă realitatea întrece orice aşteptare. De acolo, te îndrepţi către o moară, unde vei vedea trăi procesul de extracţie al uleiului de măsline. Este locul în care proprietara, Gemma Pasquali, va spulbera mitul uleiului de măsline „extra virgin”, sau „extrvirgio”. „Semnificaţia comună a termenului este presat la rece. Dar nu este în întregime corectă. Semnificaţia sa tehnică este ‘fără defect’”, dar, aşa cum am învăţat din degustările varietăţilor de ulei ‘extra virgin’ – fără defect e foarte vag interpretat”, spune Gemma Pasquali.

Degustare profesională
Într-o pivniță subterană a vilei, eşti supus unei degustări cu pahare mandatate de Consiliul Uleiului de Măsline din Madrid. Primul gust este cel al uleiului demăsline „extra virgin” de la supermarket, al cărui gust este uşor amărui, aproape rânced. După start, începe adevărata nebunie de arome, care ne demosntrează ce înseamnă uleiul de măsline „fără defect”. Este momentul care ţi-e imposibil să mai înţelegi termenii. „Extra virgin” nu mai e ceea ce crezi, iar parfumurile şi gusturtile uleiurilor proaspăt presate sunt un deliciu… de pus pe pâine şi atât! Culorile lor variază de la pal, la nuanţe închise. Uleiurile de măsline italiene variază mult în funcţie de regiune,, ţara având peste 500 de cultivatori de diferite soiuri.

După Villa Campestri
Auns aici, trebuie să vezi şi să străbaţi micul oraş toscan Montenero D’Orcia, din provincia Grosseto. Este la o aruncătură de băţ de Lucini Italia Estate, venerată pentru producţia restrânsă (doar 5.000 de sticle anual) de ulei de măsline premium. Străbate-le pe toate într-un tur culinar, intră în magazinele lor de specialitate şi, chiar dacă preţul îţi pare piperat, nu pleca acasă cu mâna goală. Aromele, gusturile şi calitatea uleiului de măsline produs aici este unic în lume. Este păcat să nu te întoci acasă cu o amintire aparte a ceea ce înseamnă uleiul de măsline din Toscana. Bineînţeles, nu uita de vin şi… fură câteva reţete de bucate de la localnici. Nu se ştie niciodată cum te apucă dorul de gastronomia toscană, presătară cu ulei de măslin şi savurată cu un vin local, bun.

Note de degustare:
• Uleiul de calitate se ţine în canistre sau în sticle închise la culoare
• Uita-te pe sticla, pentru recoltării
• Mirosul ierbii este un bun indicator al prospeţimii
• Culoarea nu înseamnă nimic. Uleiul galben pal poate fi la fel de gustos ca cel verde închis
• După degustare, folosiţi un capac de vid pentru a împiedica infiltrarea oxigenului în recipient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *