Travel Magazine

Unde mergem în iulie?

Poreclită şi luna lui cuptor, iulie este perioada vacanţelor răcoroase, la mare sau la munte, în ţară sau în străinătate, în funcţie de buget şi de preferinţe. Este luna în care plajele sunt pline, străzile marilor oraşe sunt acaparate de festivaluri extravagante şi pontoanele devin tocmai bune pentru o cină romantică. Şi, imaginându-ţi toate astea, cum să nu-ţi vină dorul de-o vacanţă în Grecia, Franţa, Mexic şi, de ce nu, Japonia? Lasă-te purtat de val şi hai să vedem în ce destinaţii mergem în luna iulie, în funcţie de evenimente!

Mykonos, Grecia
Dacă pritoritatea ţi-e petrecerile, bine ai venit în Mykonos! Aşa ar trebui să scrie pe pancarta de bun venit a insulei. O insulă tipic mediteraneană pe timp de zi – relaxantă și pitorească – dar surprinzător de nonconformistă pe timp de noapte, Mykonos este destinaţia în care paradisul a întâlnit nebunia! Sute de taverne, zeci de baruri pe plajă şi mii de turişti care ţin petrecerea până la micul dejun, pe care, apropo, îl găseşti într-o variantă absolut delicioasă şi tradiţională la Café Malama sau Kikis Tavern.

Ramadan în Orientul Mijlociu
Probabil ai fost sfătuit să eviţi vacanţele în Orientul Mijlociu sau în alte regiuni cu majoritate musulmană în timpul lunii sfinte a Ramadanului islamic. Ei bine, noi îţi spunem exact opusul. Între finele lunii iunie şi finele lunii iulie, cei mai mulţi musulmani ţin post de la răsărit, până la apus. Este luna în care atmosfera şi stilul de viaţă al localnicilor se schimbă dramatic şi, din perspectiva unui călător, este o perioadă fascinantă în care să vizitezi Orientul Mijlociu. În plus, turiştii sunt bineveniţi să se alăture tradiției şi, cel mai probabil, vei fi invitat la generoasa masă Iftar, organizată la apus. Dacă alegi să mergi de Ramadan în Orientul Mijlociu, trebuie să fii conştient că orele de lucru sunt mai scurte, iar cele mai multe restaurante vor fi închise pe timpul zilei. Mai mult, nu ar trebui să bei sau să mănânci în public, din respect pentru musulmani.

Kataragama, Sri Lanka
Armonia religioasă pare a fi la mare cautare în zilele noastre, asa că o vacanţă  într-un loc precum Kataragama, sacru pentru budiști, hinduși și musulmani deopotrivă, ar putea fi chiar reconfortantă. Fondat în secolul al 2-lea î.Hr., acest oraș sfânt emană liniște în cea mai mare parte a anului, dar explodează de viața în cele două săptămâni de festival Kataragama Esala, organizat în luna iulie. În perioada premergătoare a festivalului, zeci de mii de pelerini fac o călătorie epică pe Sri Lanka, pe urmele lui Murugan, zeul hinduş al războiului și al victoriei. Au loc ritualuri extraordinare de auto-mortificare, precum găurirea pielii pentru piercing cu cârlige, sulițe și săgeți şi mers pe cărbuni încinşi. În tot acest timp, toboşarii bat ritmuri vioaie, pelerinii cântă și elefanți sunt angrenaţi într-o paradă de excepţie. Acesta este unul dintre cele mai remarcabile spectacole din Sri Lanka.

Isla Holbox, Mexic
Situată în Marea Caraibelor, chiar pe vârful nordic al Peninsulei Yucatan din Mexic, Isla Holbox este, în cea mai mare parte a anului, locul perfect pentru relaxare şi plimbări pe plajă! În luna iulie, însă, lucrurile se schimbă, insula fiind vizitată de… rechinii balenă! Este momentul în care turiştii vin special pentru a înota cu giganticele creaturi. Deşi ajung la peste 15 metri lungime și 15 tone, rechinii-balenă sunt clasificaţi drept o specie vulnerabilă, aşadar asigură-te că alegi o excursie cu mulţi turişti la bord. Pentru o experienţă sigură şi plăcută, mergi alături de maximum trei persoane: ghidul şi doi turişti.

Islanda
În iulie, ziua în Islanda are peste 20 de ore şi vremea este frumoasă. Este sezonul de vârf, când Reykjavík şi Laguna Albastră sunt arhiaglomerate, dar când ai parte de cele mai frumoase peisaje şi experienţe de drumeții, ciclism, călărie și caiac-canoe. Există fiorduri, gheţari, câmpuri de lavă, chei, pășuni și nenumărate insule mici, presărate cu legende despre elfi și troli. Vizitează Hornstrandir, o peninsulă nelocuită, una dintre ultimele cele mai mari locuri sălbatice ale Europei, sau populara Þórsmörk, o vale luxuriantă protejată de gheţari.

Kansai, Japonia
Vara, în Japonia este sezonul festivalurilor, a focurilor de artificii și a mâncărurilor stradale! În luna iulie, le poţi avea pe toate trei laolaltă în Kansai, locul în care tradiţia aduce două dintre cele mai mari sărbători din ţară. Gion Matsuri este cel mai faimos festival din Japonia, care se desfăşoară toată luna în templul antic al capitalei Kyoto. În 24 și 25 iulie are loc Tenjin Matsuri, în apropiere de Osaka, unde procesiunea artiştilor interpreţi sau executanţi şi mikoshi (altare portabile) se mută de pe străzi, pe râu, în zeci de bărci, şi organizează focuri de tabără. La ambele festivaluri găseşti tarabe pline cu delicatese din Kansai – Tako-Yaki (caracatiță bătută), Yakitori (frigărui de pui, la grătar), okonomiyaki (clătite cu cimbru), Yaki-Soba (tăiței prăjiți) și multe altele.

Gina Rotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *