Destinatii Statele Unite

Washington DC

Washington este un oras incredibil si unic in felul sau. Celebru in toata lumea, el a fost conceput in 1791 de Pierre L’Enfant, la cererea lui George Washington, parintele natiunii, care si-a dorit la sfarsitul Razboiului de Independenta o capitala federala neutra, care sa nu favorizeze nici propriul stat si nici regiunea.

De aici si ideea de a plasa capitala cat mai central intre Nord si Sud, preluand din teritoriul a doua state, unul din nord si unul sud. Prin urmare, statele Maryland si Virginia s-au vazut amputate de 260 km ², in favoarea unei noi entitati, Districtul Columbia (DC). Acesta este motivul pentru care anglofonii, pentru a nu-l confunda cu statul Washington, din partea de nord-vest a tarii, numesc capitala „Washington DC. ”

Creat pentru a gazdui guvernul si institutiile federale ale Statelor Unite, Washington a fost conceput cu atentie, pentru a oferi o dimensiune grandioasa in termeni de arhitectura si urbanism, dimensiune neintalnita in alte orase ale tinerei natiuni.

Chiar si astazi, Washingtonul este un oras in care poti locui cu placere iar planurile originale ale lui Pierre l’Enfant sunt inca in vigoare. Bulevardele sunt largi, marginite de arbori, monumentele si edificiile administrative sunt grandioase, cladirile sunt bine intretinute. Si pentru a nu strica aceasta armonie, zgarie-norii nu-si gasesc locul in capitala federala …

Descoperirea Washingtonului poate incepe cu principalele edificii si monumente. Cele mai importante sunt localizate in Mall, cel mai vechi parc federal din tara, care se intinde pe mai multi kilometri patrati, sub forma unei cruci. La fiecare capat al parcului veti gasi un monument ce trebuie admirat.

La est, se poate vizita celebrul Capitoliu, sediul Congresului Statelor Unite; la vest, este Abraham Lincoln in persoana… sau mai degraba impresionanta sa statuie din Lincoln Memorial. In centrul Mall-ului se afla cea mai inalta constructie din Washington , un obelisc de 186 de metri inaltime, ridicat ca omagiu adus lui George Washington. Nu ratati imaginea magnifica a orasului, din varful obeliscului, unde puteti urca cu un lift special.

In apropiere veti gasi si Memorialul Razboiului din Vietnam. Pe peretele negru de 150 de metri lungime, sunt gravate numele a 58 156 de americani ucisi sau disparuti in timpul razboiului.

In partea de nord, cea mai faimoasa cladire din Washington va asteapta. Ati ghicit, este vorba de Casa Alba si este inutil sa mai precizam cine sunt locatarii. Amatorii de decoratiuni interioare vor aprecia cu siguranta vizita si se vor bucura de turul gratuit din interior.

Fara indoiala, Washington este un oras al culturii, care straluceste la nivel international. Aceasta are mai multe muzee de inalta calitate, dintre care unele sunt printre cele mai populare din lume. Nu rata cel mai vizitat muzeu din lume, The National Air and Space, muzeu dedicat istoriei aviatiei si cuceririi spatiului.

Washington gazduieste si Smithsonian Institute, cel mai mare complex muzeal din lume. A fost infiintat in 1846 cu banii unui englez, James Smithson. Acest gest generos a fost facut cu scopul raspandirii si extinderii cunoasterii … Obiectiv realizat!

Astazi, 142 de milioane de exponate sunt inregistrate in cele 16 parcuri si muzee, in cadrul institutiei. Cele mai multe dintre aceste muzee se afla in Mall, intre Capitoliu si Monumentul Washington(obeliscul). Celelalte sunt situate la marginea orasului, accesibile cu transportul public. De retinut ca vizitarea tuturor acestor parcuri si muzee, ca si a gradinii zoologice este gratuita!

Climatul capitalei americane este supus influentei continentale si maritime, anotimpurile sunt puternic marcate, dar clima ramane dificil de prevazut de la o zi la alta. Primavara este o perioada foarte buna pentru a vizita la Washingtonul. Orasul este inflorit iar ziua temperaturile sunt mai mult decat agreabile, adica intre 14° C si 18° C. Toamna este, de asemenea, un excelent anotimp pentru a descoperi orasul, fiind pus in valoare de culorile splendide ale copacilor. Turistii sunt mai putini iar temperatura medie este in septembrie de 21° C, iar in octombrie de 15°C.

Cum ajungem? Firesc, cu avionul! Pentru moment nu exista curse directe, fara escala, Bucuresti – Washington, dar puteti alege una din ofertele companiilor Iberia(cea mai ieftina, 900 euro/persoana), Air France, Delta, KLM sau chiar Tarom, cu escala la Paris, la tariful de 1100 euro. Ca fapt divers, retineti ca din aceasta suma biletul costa 273 euro, diferenta fiind formata din taxele de aeroport!
Principalele eroporturi din Washington sunt International Dulles si Baltimore-Washington International.

Odata ajunsi, ar trebui sa stiti ca Washingtonul are unul dintre cele mai bune sisteme de transport public din SUA. Veti ajunge usor in orice colt al orasului, folosind autobuzul sau metroul (cu cele cinci linii, rosie, albastra, portocalie, verde si galbena, 86 de statii si 171 km de linii!). Nici cazarea nu constituie o problema, cu tarife pentru toate buzunarele.

Costin VASILESCU

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × three =