Travel Magazine

Zborul cu animale de companie: Cum le asiguri condiții de siguranță

Cum sezonul vacanțelor e în toi, aglomerația pe aeroporturi este infernală. Iar dacă și tu te pregătești de drum și ai de gând să-ți iei cu tine animalul de companie, este bine să iei în considerare sfatul unui specialist. La urma urmei, perioada între Crăciun și Revelion este una dintre cele mai aglomerate ale anului pentru zborurile comerciale, la nivel internațional. Tocmai de aceea este bine să te interesezi dinainte de a cumpăra biletele dacă animelele pot si ar trebui să zboare sau nu.

Este o întrebare tot mai frecventă în ultimele săptămâni, după ce câinele unui pasager pe nume Frank Romano a fost pierdut de Delta Air Lines, in Los Angeles, de Halloween. Pot unele animale să călătorească în condiții de siguranță, în cabina sau în cala unei aeronave? Cu siguranță, da. Doar că transportul este o acțiune mult mai complexă decât își imaginează mulți posesori de animale, iar puțină cercetare în avans este absolut necesară.

Cântărirea riscurilor
Unele animale nu ar trebui să zboare deloc, niciodată. Asociația American Humane sfătuiește: „Ca regulă generală, cățeii și pisicile, animalele bolnave, animalele cu febră, frisoane sau animalele încărcinate nu ar trebui să călătorească cu avionul. Zborul cu avionul este periculos în special pentru animalele cu ‘fețe turtite’ precum buldogii, pug-ii si pisicile persane. Unele companii aeriene nu le va accepta. În plus, în timpul sezonului de iarnă, unele regiuni ar putea fi mult prea friguroase sau mult prea fierbinți pentru a călătorii cu animalul de companie. Iar acest lucru îți va îngreuna procesul de cumpărare al biletelor de avion.

În cazul animalelor se folosesc ghiduri privind minimum și maximum de temperatură necesar, iar în acaste bareme se iau în considerare și orașele de conexiune în timpul zborului. Au existat cazuri în care companiile aeriene au refuzat să îmbarce câini și pisici în zboruri cu conexiuni sau cu destinații ale căror temperaturi sunt prea ridicate. În realitate, sunt atât de multe pericole, preocupări și nuanțe implicate în zborul cu animale de companie, încât este bine să te documentezi cu atenție și să iei serios în considerare politicile de călătorie cu avionul, înainte de a-ți plănui vacanța.

Învață regulile
Mai întâi de toate: Înainte de a analiza politicile individuale ale companiei aeriene, trebuie să citești restricțiile guvernamentale. Departamentul Transporturilor din SUA prevede pe site-ul său orientări privind transportul animalelor vii. În plus, Administrația Federală a Aviației are o pagină privind zborurile cu Animale de companie; Aceasta include informații critice cu privire la controlul de securitate și la normele care trebuie îndeplinite ca animalele de companie să poată sta în cabina de pasageri.

Pentru cei care călătoresc cu animale de companie în țări străine – importă sau exportă animale de companie – există cerințe specifice, detaliate de Departamentul Agriculturii din SUA. Pentru o consultare privind normele străine, fiecare țară are propriile regulamente, furnizate de organizația comerțului global al industriei, respectiv de Asociația Internațională de Transport Aerian.

După ce ai analizat toate aceste regulamente și ai reușit să te încadrezi în toate cerințele, va trebui să citești politicile transportatorului aerian unde vei face rezervarea, întrucât acestea variază de la o companie la alta. Fiecare companie aeriană are propriile reguli privind transportul animalelor de companie, propriile regulamente pentru cabină și cală și propriile politici privind cuștile în care sunt transportate animalele. Desigur, pentru fiecare dintre acestea se adăugă „taxe auxiliare”, care variază în funcție de serviciu.

Câteva sfaturi …
• Primul pas este întotdeauna consultul cu medicul veterinar pentru a vedea dacă animalul tău este suficient de sănătos pentru a zbura.
• Pentru cei care vor să transporte animalul fără să-l acompanieze, Asociația Internațională de Transport animale de companie oferă posesorilor de animale sfaturi pentru a găsi expeditori ale acestora, precum și avertismente privind escrocheriile cu animale.
• Unele site-uri bine intenționate sugerează să rezervi un „zbor direct”, fără a realiza că în limbajul companiilor aeriene zborurile directe fi și cu escală. Desigur, în multe cazuri, acest lucru nu este posibil, însă de ce să riști? Interesează-te bine înainte.
• De asemenea, interesează-te în amănunt cu ce companie pleci și cu care te întorci. Chiar dacă vei cumpăra biletul de la o companie aeriană, există cazuri în care zborurile sunt operate de parteneri. Vezi dacă toate legăturile intinerariului sunt operate de același transportator sau vei avea parte și de un partener codeshare, mai ales că în zilele noastre multe rute interne sunt deservite de partenerii regionali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *