Travel Magazine

Zboruri ieftine: costurile ascunse ale companiilor low-cost

Se știe: la noi, cea mai mare agenție de turism low-cost este Europa Travel, cel mai mare magazin de produse low-cost este Ikea, iar zboruri ieftine avem la Tarom. Fiind lideri pe piață, și având o clientelă bine împământenită, aceste companii evită costurile ascunse tocmai pentru a-și păstra imaginea intactă. Este o strategie corectă și benefică de a rezista timp îndelungat pe piață. Peste hotare, însă, lucrurile se schimbă. Cu cât sunt mai multe, cu atât concurența este mai mare și, pentru a rezista pe piață, lansează zboruri ieftine cu costuri ascunse.

Iar acest lucru se întâmplă în special la avioane, unde costurile de producție (combustibil, locuri, echipaj, facilități, culoare de zbor și staționare pe aeroporturi) sunt înzecit mai mari față de orice altă nișă de travel. Așadar, înainte de a-ți tasta pin-ul la caseria oricărei companii, fascinat fiind de numărul mare de zboruri ieftine, întreabă-te câteva lucruri simple, pentru a descoperi potențialele costuri ascunse, cum ar fi:

Care este costul real al acestui zbor?

Bucuroși fiind că am găsit zboruri ieftine, uităm sau trecem cu vederea costurile totale. Există capcane evidente: zborul retur este la fel de ieftin? Prețul afișat include taxele? Plătești suplimentar pentru servicii necesare sau nefolositoare? De exemplu, site-urile unor companii aeriene low-cost îți introduc automat în rezervare și prețul asigurării de călătorie. Dacă o ai deja, încearcă să debifezi căsuța respectivă. S-ar putea să debifezi mai multe căsuțe înainte de a scoate cardul de credit. Zboruri ieftine (low-cost) înseamnă lipsa multor facilități oferite de companiile aeriene full-service. Așadar, analizează bine ce îți trebuie și debifează tot ce crezi că nu-ți folosește, înainte de a face plata.

Ce mă va costa acest timp de zbor?

Înainte de a lua o hotărâre, cântărește valoarea timpului (și a oboselii). Multe zboruri ieftine nu oferă cea mai directă rută posibilă, așa că trebuie să iei în considerare escala și cu cheltuielile aferente – răcoritoare, sendviș și, eventual, cazare, în funcție de timpul între avioane. Dacă circuli cu companii low-cost, atunci știi că zboruri ieftine găsești în afara orelor de vârf (dimineața devreme și noaptea târziu), însă ia în calcul și serviciul de transfer sau transportul cu taxiul (dacă nu cumva îl luai în calcul oricum).

Ce se regăsește în print-ul final?

Citește cu atenție condițiile de zbor, cap-coadă. Mulți sărim peste ele pentru că se întind pe multe pagini și sunt scrise cu litere mici. S-ar putea să te trezești la îmbarcare că trebuie să plătești suplimentar pentru bagaj, pentru check-in și chiar pentru bagajul de mână. Află dimensiunile și greutatea admise ale bagajelor întrucât fiecare companie are propriile reguli.

Pe ce aeroport aterizezi? Costul transferului?

De asemenea, vezi aeroportul pe care aterizează. De obicei, companiile low-cost aterizează pe aeroporturi secundare, aflate la mare depărtare de centrul orașului. Spre exemplu, Aeroportul Girona Barcelona se află la 12 kilometri de Girona și la 92 de kilometri de Barcelona. Fă-ți calculele și vezi dacă merită efortul, punând la socoteală și transportul din aeroport la hotel. Interesează-te dacă există transport public sau dacă există un serviciu de transfer. Dacă mergeți în grup, ar putea fi mai ieftin să închiriați o mașină sau să împărțiți un taxi.

Cum necum, cert este că trebuie să caști bine ochii înainte de a cumpăra biletele. Dacă vrei cu adevărat zboruri ieftine, fă calcule și ia în considerare toate amănuntele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *