Belgia Destinatii

Bruxelles – Mini Ghid

Bruxelles, capitala Belgiei, este căminul valonilor, vorbitori de limbă franceză, şi al flamanzilor vorbitori de flamandă, rude apropiate cu nemţii, germana fiind de altfel a treia limbă oficială a ţării. În pofida faptului că astăzi oraşul, cu o populaţie de puţin peste un milion de suflete, este cunoscut mai mult ca un puternic centru diplomatic şi de afaceri, fiind capitala Uniunii Europene şi sediul central NATO, Bruxelles etalează o mulţime de atracţii turistice dintre cele mai variate. Există numeroase obiective turistice în Bruxelles. Dintre acestea, iată-le pe cele mai reprezentative.

Grand Place – este principala atracţie a oraşului. Se afirmă că ar fi cea mai frumoasă piaţă din Europa, dacă nu chiar din lume. Grand Place este situată în centrul istoric al Bruxelles-ului. Pe una dintre laturi se află clădirea monumentală a primăriei, iar din loc în loc există terase confortabile de unde poţi admira edificiile din secolul XIV şi poţi savura una dintre cele peste 450 de sortimente de bere fabricate în Belgia.

Manneken Pis – La nici 5 minute de mers pe jos de Grand Place, se află (sex)simbolul oraşului Bruxelles. Este o statuetă de bronz, aşezată la întretăierea a două străduţe din centrul istoric. Deşi este minusculă, este uşor de găsit, deoarece de obicei este înconjurată de turişti japonezi, care, normal, fac poze. Statueta datează din secolul XVII şi posedă o garderobă bogată, de sute de costume (Mickey Mouse, Elvis Presley, etc.), iar ceremonia de schimbare a costumelor este efectuată de un funcţionar al primăriei. Puţină lume ştie că nu departe, pe Getrouwheidsgang, există o replică feminină, Jeanneken Pis, dezvelită, la propriu şi la figurat, în 1987.

Centrul Belgian de Benzi Desenate – Asterix şi Obelix, Tin Tin, Lucky Luke, Ştrumfii şi multe alte personaje celebre au fost create de artişti belgieni. Se pare că însuşi conceptul de benzi desenate a fost creat în Belgia. Acest muzeu nu trebuie să lipsească din programul unei vizite la Bruxelles. Este situat într-un fost depozit, construit de arhitectul Victor Porta şi prezintă o istorie a benzilor desenate, dar şi un ghid practic de realizare a acestora.
Program: zilnic 10:00-18:00, luni închis. Preţ bilet: 6,20 €.
Adresa: Rue des Sables 20, 1000 BrusselsSite: www.comicscenter.net

Muzeul Regal de Arte Frumoase – reprezintă de fapt un complex de muzee, printre cele mai interesante aflându-se: Muzeul de Artă Veche ce cuprinde colecţii de pictură, sculptură şi grafică din sec. XV-XVIII, printre care lucrări de Bosch şi Bruegel şi Muzeul de Artă Modernă care continuă cronologic colecţiile celui dintâi, expunând lucrări începând ce sec. XVIII şi până astăzi.
Program: zilnic 10:00-17:00. Preţ bilet: 8,00 €.
Adresa: Rue de la Régence 3, 1000 BrusselsSite: www.fine-arts-museum.be

Place du Grand Sablon şi biserica Notre-Dame au Sablon. Piaţa Grand Sablon este străjuită de biserica Notre-Dame au Sablon. Aici Breasla Arcaşilor a construit în secolul XII o capelă, transformată în secolele XV şi XVI într-o biserică de stil gotic, deosebit de frumoasă.Program: zilnic 08:00-18:00, intrarea liberă
Parcul Cinquantenaire – acest parc a fost construit pentru a găzdui Expoziţia Universală din 1880, menită să comemoreze împlinirea a 50 de ani de la obţinerea independenţei statului belgian . În parc se află Arcul de Triumf, finalizat în 1905, iar de o parte şi de alta a acestuia sunt clădiri monumentale ce găzduiesc expoziţii permanente, demne de vizitat: Catedrala Sf. Mihail şi Sf. Gudula – catedrala, în stil gotic, construită în secolul XIII, pe fundaţia unei biserici din secolul XI, este cel mai important lăcaş de cult din Bruxelles. Aici au loc evenimentele importante legate de casa regală a Belgiei. În interior se află o colecţie de portrete ale celor mai de seamă domnitori belgieni.
Program: luni-vineri 08:00-18:00, sâmbătă 08:30-15:30, duminică 14:00-18:00, intrare liberă.
Adresa: Parvis Sainte-Gudule, 1000 BruxellesSite: www.cathedralestmichel.be

Atomium – această construcţie metalică, reprezentând la scară mărită, atomul de fier, a fost ridicată pentru a deveni emblema Expoziţiei Universale Bruxelles 1958. În interior există un sistem de scări, scări rulante şi lifturi ce fac legătura între “nucleu” şi “electroni”. Din păcate spaţiile interioare sunt neîntreţinute, singurul lucru demn de interes este panorama oraşului, văzută de sus.
Program: zilnic 10:00-18:00. Preţ bilet: 11 €.
Adresa: Square de l’Atomium, 1020 BrusselsSite: www.atomium.be

Mini-Europa – acest parc, situat lângă Atomium, reprezintă un punct obligatoriu din programul oricărui vizitator al capitalei Europei. Aici sunt expuse 350 de machete la scara 1:25, ale unor construcţii din 80 de oraşe europene, reprezentând clădiri laice şi de cult, benzinării, porturi şi aeroporturi, poduri, gări şi căi ferate de pe întregul continent (inclusiv Palatul Mogoşoaia). Există chiar şi un model funcţional al Vezuviului în erupţie.
Program: 09:30-18:00, iulie-august 09:30-20:00. Preţ bilet: 13,40 €.
Adresa: Bruparck 1020 BruxellesSite: www.minieurope.com

Muzeul Horta – De fapt nu este un muzeu ci o casă în stil Art Nouveau, construită la sfârşitul secolului XIX de celebrul arhitect belgian Victor Horta. Deşi este plasată puţin excentric faţă de celelalte obiective turistice, merită să fie vizitată. Camerele ce înconjoară un hol central, luminate printr-un tavan de sticlă, ce acoperă întreaga clădire, crează o atmosferă unică, comparabilă poate doar cu clădirea La Pedrera, construită de Gaudi la Barcelona, în acelaşi stil Art Nouveau.

Gabi Nagy

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three − three =