Destinatii Grecia Top sezon Top Travel

Insule grecești, de care nici n-ai auzit… încă

Insule grecești

Zeci de agenții ne oferă vacanțe pe insule grecești, însă niciuna nu pare să organizeze unele în care să trăiești autenticitatea tradiției. În fiecare an, cele mai promovate și cumpărate insule grecești sunt: Thassos, Corfu, Zakynthos, Rhodos și Creta. Cu toate acestea, Grecia abundă în insule locuite, care mai de care mai atractive, în care poți simți cu adevărat istoria, gastronomia și aerul tradițional al țării. Mai jos ai câteva insule grecești în care îți poți petrece o vacanță autentic grecească, fără hoteluri trendy și baruri de fițe, ci doar cu tradiție și atmosferă grecească.

Schinousa
Shinousa face parte din micile insule grecești ale grupului Minor Cyclades, la sud de Naxos. Ea se întinde pe doar 8.5 kilometri pătrați și are un peisaj pietros, alături de 15 plaje idilice neafectate de dezvoltarea turistică și un port numit Mersini, care a fost cândva o ascunzătoare pentru pirați. Aici trăiesc doar 256 de persoane, care își câștigă traiul prin pescuit și agricultură.

Shinousa este una dintre puțin știutele insule grecești, unde chiar poți încerca bucătăria tradițională a țării. Aici nu vei găsi bănci, benzinării sau transport public precum mașini și autobuze. Fiind mică, Shinousa poate fi străbătută lejer cu bicicleta. Poți ajunge aici cu barca din insula învecinată Koufonisia.

Ikaria
Ikaria, numită și Icaria, se întinde în apropierea insulei Samos, în sudul grupului de insule grecești al Mării Egee. Potrivit mitologiei, numele său derivă din Icarus, care și-ar fi ars aripile încercând să zboare cât mai aproape de soare, prăbușindu-se în marea din apropiere. Această insulă una dintre cele 5 „zone albastre” ale lumii, ceea ce înseamnă că oamenii de aici trăiesc semnificativ mai mult decât majoritatea.

Ikaria a rămas neatinsă de turism și de zona comercială a acesteia, neavând aeroport și beneficiind de o linie de feribot cu acces limitat. Deși are o mână de plaje accesibile și costa este formată din stânci ușor periculoase, insula este casa celei mai frumoase păduri sălbatice din Grecia – un paradis care ascunde lacuri, cascade, mici sate tradiționale și mănăstiri antice, gata de explorat.

Antikythrea
Antikythera îți poate suna familiar. Aici, în 1900, a fost descoperită Epava Antikythera, care conține un calculator mecanic vechi, adesea descris ca primul computer mecanic din lume. Descoperirea Mecanismului Antikythera a adus această mică insulă grecească în atenția lumii, fiind astăzi o zonă de mare interes arheologic. Aceasta este, de asemenea, o locație foarte importantă pentru păsările migratoare, precum, dotat cu un observator al Societății Ornitologice Hellenică.

De asemenea, pe Antikythera există unele site-uri istorice fantastice de vizitat, cum ar fi vechile cetăți Aigyla. Sub orașul antic se află plaja Xiropotamos și în apropiere este templul lui Apollo, precum și farul Apolytara, la vârful sudic al insulei. La aproximativ 33 de kilometri de Creta, Antikythera rămâne una dintre cele mai sărace și mai mici comunități din Grecia, cu mai puțin de 50 de rezidenți permanenți, considerată totuși una dintre nestematele ascunse ale lumii.

Koufonisia
Insulele Koufonisia sunt formate din superioară și inferioară Koufonisis, cunoscut ca Kato și Pano, două insule mici în cadrul grupului de Insulele Ciclade. Datorita frumuseții lor remarcabile, insulele au început să devină cunoscute printre turiști însă, și așa, ele rămân ascunse pentru marea masă turistică. Kato (inferior) Koufonisi se întinde pe 3.2 kilometri și este, practic, nelocuit, dar oferă un mic grup de case în mediul rural, o mică biserică construită pe culmile unei ruini antice și un port pitoresc, accesibil turiștilor și pescarilor.

Pano Koufonisi este mult mai dens populat, cu cei mai mulți locuitorii din grupul Insulelor Cicladelor. Peste 90% din locuitori încă trăiesc prin mijloace tradiționale. În comparație cu populația, flota de pescuit a Koufonisia este cea mai mare din Grecia. Aici, poți face scuba diving, surfing, poți explora peștera, drumețiile și plajele acoperite cu nisip auriu fin.

Gavdos
Gavdos se întinde în cea mai sudică parte a Europei și este vecină cu Creta. Această insulă este relativ abandonată, cu aproximativ 50 de locuitori permanenți, dar rămâne populată cu vizitatori care se bucură de drumeții prin zone sălbatice virgine și peisaje impresionante. Gavdos este un rai liniștit, cu plaje remarcabile și un trecut bogat în instorie. În timpul primei perioade bizantine, populația acestei insule atingea 8.000, iar evidența acestei ocupații însă poate fi văzută în ruinele ascunse.

Deși mulți preferă să viziteze insula într-o excursie de-o zi, în schimbul unei vacanțe în toata regula, aici există locuri de cazare pentru turiști și chiar un supermarket. Locuitorii colectează apa de ploaie și obțin curent electric prin generatoare închise pe timp de noapte, astfel că nimeni nu-ți poate garanta un duș fierbinte. Cu toate acestea, Gavdos este una dintre puținele insule grecești în care mai regăsești tradiția țării, așa cum era ea odinioară.

Gina Rotaru

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 9 =