Airline Articole recente Go News

Sloturile in vremea pandemiei

aeroporturi

Comisia Europeană a declarat luni, 14 septembrie, că intenționează să prelungească suspendarea reglementărilor UE privind sloturile aeroportuare pentru sezonul de iarnă 2020/2021, până la 27 martie 2021.

Sloturile orare sunt un element cheie în cadrul operațiunilor fiecărei companii aeriene. Acestea permit unei companii să decoleze și să aterizeze pe un anumit aeroport într-un interval orar bine determinat. Mai multe detalii despre sloturi gasiti aici: https://boardingpass.ro/ce-sunt-sloturile-de-aterizare-si-decolare-si-cum-sunt-ele-alocate/

“Pandemia de coronavirus a avut un impact extraordinar asupra călătoriilor aeriene și a sectorului aviației în ansamblu … Nivelul traficului aerian rămâne scăzut și, mai important, este puțin probabil să se refacă în viitorul apropiat”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, subliniind faptul că lipsa de certitudine cu privire la sloturi face dificilă planificarea orarelor de zbor de către companiile aeriene, ceea ce face dificilă planificarea calătoriilor.

Conform reglementărilor UE privind sloturile aeroportuare, adesea denumită regula „use it or lose it”, companiile aeriene trebuie să opereze cel puțin 80% din sloturile alocate, în timp ce eșecul acestora duce la pierderea slotului în următorul sezon echivalent. Regula a fost suspendată din cauza pandemiei Covid-19 și programată să se încheie pe 24 octombrie.

Renunțarea inițială la sloturi – adoptată în primele zile ale crizei – a permis companiilor aeriene să ia decizii solide din punct de vedere financiar cu privire la efectuarea zborurilor, precum și evitarea zborurilor fantomă”, a spus comisarul.

Cu toate acestea, Vălean a adăugat că există anumite probleme cu situația actuală, care împiedică companiile aeriene să utilizeze eficient capacitatea aeroporturilor.

Sloturile nu sunt întotdeauna anulate la timp pentru ca alți utilizatori sau aeroporturi să planifice operațiunile așa cum și-ar dori; concurența poate fi, de asemenea, denaturată dacă companiile aeriene încearcă să beneficieze prin creșterea prezenței pe piață fără a utiliza sloturile și capacitatea aeroporturilor în mod corect ”, a spus ea, adăugând că un astfel de comportament poate influența mediul concurențial.

La începutul lunii septembrie, companiile aeriene, aeroporturile și coordonatorii sloturilor au convenit asupra condițiilor care asigură utilizarea responsabilă a acestora.

Mă aștept ca industria să respecte condițiile convenite în mod voluntar în timpul sezonului de iarnă 2020/2021, în așteptarea adoptării unor condiții pe deplin aplicabile”, a mai spus comisarul.

Mai mult, Vălean a declarat că a sosit momentul „să începem să reflectăm la modul de a reveni la un regim normal de sloturi” odată ce traficul aerian va crește la niveluri mai stabile.

În prezent, Comisia consultă publicul și părțile interesate cu privire la această inițiativă și sper să prezint o propunere înainte de sfârșitul anului”, a spus ea.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − 17 =